Gordana Đokić u seriji Miše Radivojevića “Žmurke” na RTS-u

Seriju „Žmurke“, u produkciji RTS-a, koja prati sudbinu dečaka i devojčica koji polaze u školu na Dan pobede nad fašizmom, 9. maja 1945. godine, režirao je Miša Radivojević, profesor emeritus Akademije umetnosti u Beogradu.

U drugoj epizodi, koja će se emitovati u nedelju, 7. aprila, u 21 čas na RTS1, igra i Gordana Đokić, diplomirana glumica Akademije umetnosti u Beogradu i saradnik u nastavi na studijskom programu gluma.

Serija je snimana u selu Ivanovu, kao i Pančevu. Žmurke, reditelja i scenariste Miše Radivojevića, ima šest epizoda, a njeni junaci su deca koja imaju zapaženu ulogu u ovoj seriji.

U drugoj epizodi Ivica i Marica su bili velika dečja tajna ljubav. Njegovo pravo ime je bilo Milutin a njeno Kaća, ali svi su ih zvali po likovima bajke braće Grim jer su bili nerazdvojni.

Milutin je imao samo majku, otac mu je poginuo pod nerazjašnjenim okolnostima u ratu. Kaća je, za razliku od njega, imala samo oca. I to ne bilo kog oca, već oznaša Srda. Majka joj je nestala poslednjih dana rata, takođe pod nerazjašnjenim okolnostima.

Oznaš Srd koji je uhodio čitavo mesto nije znao za tajnu ljubav svoje ćerke. Jer anđeli se ne uhode, njima se veruje.

Uloge tumače: Milan Marić, Jelena Đokić, Jasna Đuričić, Aleksandar Berček, Milica Zarić, Mihailo Miša Janketić, Boris Isaković, Gordana Đokić i drugi. U ulozi dece: Klara Cvetković, Franko Bačić.

Po završetku Drugog svetskog rata, deca pobednika i pobeđenih nisu imala isti tretman u društvu iako nisu bila odgovorna za grehe, ali ni za uspehe svojih roditelja.

„Oznaša“ Srda igra Milan Marić, koji sa „oznašicom“ Anđom, verujući u svoja ubeđenja, pokušava da napravi bolju državu, ali metode su im malo čudne.

„Razračunavajući se sa žiteljima te varoši, pokušava da se razračuna sa sobom i da pronađe svoje mesto u novom sistemu koji se rađa posle Drugog svetskog rata. Nažalost, deca su uvek žrtve odraslih“, objašnjava Marić.

„Vrlo često ti ljudi koji su duboko u nekoj ideologiji zaborave ko je ispred njih, da je u pitanju čovek, da ne kažem dete i to je nešto što je neprihvatljivo“, navodi glumica Jasna Đuričić.

U seriji se prati jedan period u kojem se predstavnici nove vlasti u euforičnom stanju obračunavaju sa svima koje i bez suda označe kao krivce i sve to pred očima nemoćne dece, koja na taj način spoznaju nepravdu i surovost sveta.

„Jedna intimna priča, nije ni krimi, ni neka savremena sapunica, već intimni doživljaji iz detinjstva Miše Radivojevića i njegovih drugara u jednom malom mestu u Srbiji“, ističe direktor serije Miodrag Stevanović.

„To je film sa decom, ali i za odrasle i za decu. Jedna vrlo čudna smesa i nadam se da ću uspeti da izađem živ iz svega ovoga i jedne ambiciozne ideje na početku“, kaže reditelj serije Miša Radivojević.

Serija će u svakoj od šest epizoda pratiti pojedinačne sudbine dece koja se okupljaju i igraju na gradskom trgu.

 

Leave a comment