Festival "Španski metar" od 23. maja

Španski metarInstitut Servantes i Kulturni centar Beograda organizuju 6. Festival savremenog španskog filma “Španski metar”, koji će se održati od 23. do 28. maja 2013. godine u Dvorani kulturnog centra.

Festival će biti otvoren projekcijom filma “Grupa 7” Alberta Rodrigesa, a gledaoci će tokom manifestacije moći premijerno da pogledaju 10 ostvarenja iz 2011. i 2012. godine.

“Napraviti festival španskog filma ne kome se ni u jednom segmentu ne vidi kriza ravno je podvigu. NIje samoreklamerstvo već krajnji rezultat napora koji je uložen da sve izgleda u najboljem redu i da bude možda i bolje nego prošle godine. Videćemo. Ali posle rekordne posete i traga koji je ostavio boravak Monća Armendarisa, letvica je podignuta veoma visoko a budžet je pao jako nisko. To je stvarnost koja sve učesnike projekta isprovocirala da vide šta je i u kojoj meri moguće. I -sve, ili skoro sve je moguće.

Najpre, na otvaranju ćemo videti najnoviji film Alberta Rodrigesa, triler ‘Grupa 7’, koji je imao šesnaest nominacija za nagradu Goja, a osvojio je dve. Najviše nominacija imao je film Pabla Berhera ‘Snežana i sedam patuljaka’, ukupno osamnaest, ali je dobio deset Goja i bio je španski kandidat za Oskara. I njega ćemo videti na Španskom metru. Kao i film Havijera Rebolja ‘Mrtav srećan’ koji su veoma cenili i žiriji i kritika što je slučaj i sa ostvarenjem Benita Sambrana ‘Nemi glas’ koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tu su i dve komedije: naučnofantastični ‘Vanzemaljac’ Naća Vigalonda i ‘Rođaci’ Danijela Sanćesa Arevala koga znamo po filmovima ‘Tamnoplavoskorocrno’ i ‘Debeli ljudi’. Prvi put na španskom metru gledaćemo i dugometražni animirani film ‘Bore’ koji će nas i nasmejati i rasplakati ali i podsetiti na neke velike filmove o divnim i hrabrim starim ljudima. Podsetićemo se velikog filma katastrofe ‘Nemoguće’ koji je Huan Antonio Bajona uradio u najboljem holivudskom maniru kao i filma čieanskog reditelja Pabla Laraina ‘No’ koji je bio nominovan za Oskara.

Posebna poslastica je tužna komedija o muškarcima ‘Muškarci na gotovs’ Seska Gaja sa briljantnom muškom glumačkom ekipom i glumicom nesavladive energije Kandelom Penjom. Sve je to pre nekoliko meseci izgledalo kao spisak želja, lep, maglovit i nemoguć. Ali, sve je to ovog maja pred nama, zahvaljujući Institutu Servantes, Ambasadi Španije u Beogradu, Kulturnom centru Beograda, distributerskim kućama Delta video i Tuck. No, pre i iznad svega zahvaljujući vama uvaženi posetioci. Vaša ljubav i poštovanje koje ukazujete španskoj kulturi, posebno filmu , zatim odanost Španskom metru i Dvorani Kulturnog centra Beograda koja ove godine obeležava 50 godina uspešnog trajanja, najjači su razlozi da se učini nemoguće i da sve izgleda najbolje što može. Zaslužili smo.” – Nebojša Popović, selektor Festivala

Kliknite da preuzmete program Festivala. 

Leave a comment