Filmovi studenata Akademije osvojili "Prvi kadar"

2. Međunarodni festival dokumentarnog, kratkometražnog i animiranog filma Prvi kadar u Istočnom Sarajevu obeležili su filmovi studenata Akademije umetnosti.
 Аorđe Stanimirović, student IV godine TV režije, nagrađen je Specijalnom nagradom za najbolji studentski kratki igrani film za svoje ostvarenje Šuma, a Željko Mirković, diplomac Akademije, postpisuje delo 21. sekund, koje je osvojilo Posebno priznanje žirija za dokumentarni film.
Festival Prvi kadar trajao je od 8. do 11. septembra 2008., a publici je predstavio 45 dokumentarnih, animiranih, kratkih igranih, eksperimentalnih i studentskih filmova, od kojih je 12 ušlo u takmičarsku selekciju.
Manifestacija ima za cilj podizanje svesti o neophodnosti edukacije mladih o značaju i vrednosti dokumentarnog i animiranog filma.

 Dokumentarni film 21. sekund Željka Mirkovića govori o Daniju Zoltanu, pukovniku vojske SCG, oficira koji je bio na čelu tima odgovornog za obaranje “nevidljivog” aviona F117A, a koji danas radi kao pekar. Mladi reditelj objašnjava: “Film ima jendu širu, epsku metaforu – povratak juaka svojoj porodici.

Zoltan se, kao Odisej sa dalakih putovanja, vraća porodičnom životu. Porodici koja mu predstavlja glavni motiv da život započne iznova i u kojoj nalazi snagu za sve izazove.”

21. sekund biće prikazan i na Festivalu srpskog filma u Čikagu (18.-21.9.2008.). Više informacija o ovom i drugim ostvarenjima A1eljka Mirkovića možete pronaći na adresi www.optimisticfilm.com.

Iz filma Šuma Аorđa Stanimirovića

 

Leave a comment