Učešće studenata na predstojećim međunarodnim filmskim festivalima

Studenti Akademije umetnosti pozvani su da učestvuju na prestižnim festivalima studentskog filma u Sofiji i Pekingu.
Akademija umetnosti ponosna je na svoje članstvo u CILECT -u (The World Association of Film and TV Schools), koje joj obezbeđuje saradnju sa prestižnim svetskim visokim filsmkim školama, a njenim studentima omogućava redovno učestvovanje na brojnim i izuzetno važnim festivalima studentskog filma širom sveta. Iako školska godina još nije zvanično počela, festivali se organizuju i održavaju, a pozivna pisma svakodnevno stižu na adresu Akademije. Beležimo, već u avgustu, aplikaciju studenata Filmske i TV režije na dva veoma važna jesenja festivala, na kojima je Akademija Veoma uspešno učestvovala i prethodne školske godine.
Festival studentskog filma Early Bird održaće se u Sofiji (Bugarska) sredinom oktrobra. Ova mlada filmska manifestacija četvrta je po redu, a Akademija će se na njoj pojaviti po drugi put. Fakultet će predstaviti 4 filma: Časlavova lista (Miša Zorović), Između sna i sna (Marija Stojnić), Kiša (Maja Mićević) i Obeleženi (Hadži-Aleksandar Аurović).
 7. Međunarodni festival studentskog filma u Pekingu zakazan je za period 9.-15. novembra 2008. godine. Luka Uzelac, student TV režije, prisustvovao je prošlogodišnjem festivalu, a njegov dokumentarni film Čekaonica bio je veoma zapažen. Kako je u pitanju festival dokumentarnog filma, članovi Komisije za odabir filmova za festivale doneli su odluku da nas ove godine u Pekingu predstavlja film Obeleženi, autora Hadži-Aleksandra Аurovića, studenta II godine TV režije. Ovo ostvarenje već je osvojilo jedno značajno priznanjeBronzanog viteza na festivalu Zlatni vitez u Moskvi.
Akademija umetnosti čestita svojim studentima, a njihovim filmovima želi međunarodni uspeh, slavu i priznanja.
Posetite YouTube kanal Akademije umetnosti i pogledajte inserte iz studentskih filmova koji su pozvani na festivale u Sofiji i Pekingu.

Leave a comment