GOSTUJUĆE PREDAVANJE SLOVENAČKOG REDITELJA MARKA ŠANTIĆA 10. MARTA NA AKADEMIJI

U utorak, 10. marta 2020. godine, od 14 časova, u studiju FTV režije /ul. M. Birjuzova 12/, ugostićemo Marka Šantića, reditelja iz Slovenije, koji će nakon projekcije svojih kratkih filmova održati predavanje i razgovarati sa našim studentima.

Marko Šantić spada među najznačajnije filmske autore mlađe generacije u Sloveniji.

O autoru – gostu:

Marko Šantić je odrastao u Rijeci, a filmsku režiju, završio je u Ljubljani. Sa svojim studentskim igranim filmovima, “Sretan put Nedime” i “Rupa”, bio je učesnik mnogih evropskih i svetskih filmskih festivala, gde je osvajao brojne nagrade. Njegov film je nominovan za Najbolji kratki film European Film Academy, osvojio je “Srce Sarajeva”, nagradu za Najbolju režiju na “Danima Hrvatskog filma”, kao i Student Visionary Award na “Tribeca film festivalu”.

Po završetku studija 2008. godine, režira kratke filmove i dokumentarce.

“Zavedi me” je njegov igrani celovečernji televizijski prvenac za kojeg je bio nagrađen Specijalnim

priznanjem na “Warsawa Film Festivalu”, nagradom za najbolju režiju na “Festivalu Slovenskog Filma”, a bio je i Slovenski kandidat za Oskara.

Njegov kratki igrani film “Plavi Petar” prikazan je na preko pedeset svetskih filmskih festivala i osvojio je pet međunarodnih nagrada.

  1. godine je u Puli imao premijeru dugometražnog filma “Lada Kamenski”,  kojeg je režirao zajedno sa Sarom Hribar. Film je dobio 5 nagrada uključujudi i nagradu FEDEORA za najbolji film festivala koju dodeljuje međunarodno društvo filmskih kritičara i “Zlatnu Arenu” za najbolji scenario na festivalu u Puli. Film je svoju internacionalnu premijeru imao na Montreal Film Festivalu.

Na ovogodišnjem Festivalu Slovenskog Filma u Portorožu premijerno je prikazan njegov novi

dugometražni TV film “Zajedno”, a zatim i prošle godine na FEST-u u Beogradu.

Trenutno je u postprodukciji kratkometražnog igranog filma “Marko” (koprodukcija Hrvatska, Srbija i Francuska) kao i u pripremi svog dugometražnog igranog filma.

Leave a comment