"Island Peak 2011" Dušana Babića – najbolji film ČortaFesta po mišljenju publike

Island Peak 2011Publika IV Međunarodnog festivala planinarskog i avanturističkog filma ČortaFest (Čortanovci, 31.8.-1.9.2013.) proglasila je dokumentarni film “Island Peak 2011” Dušana Babića, studenta III godine Televizijske režije na Akademiji umetnosti, najboljim ostvarenjem ovog Festivala.

Film je namenjen upoznavanju gledalaca sa organizacijom “Extreme Summit Team” koja je realizovala ekspediciju na Himalaje i vrh Island Peak. Filmom je zabeležen prvi deo putovanja ekipe kroz egzotične gradove, a članovi ekspedicije u formi intervjua opisuju prvi kontakt sa saputnicima i svoj doživljaj puta na Himalaje.

Dušan Babić studira Televizijsku režiju na Katedri “Sava Mrmak” Akademije umetnosti u Beogradu. U toku studija je režirao dva kratkometražna igrana filma i jedan kratkometražni dokumentarni film. Potpisao je scenario, montažu i režiju sedam muzičkih video spotova. Predsednik je kulturno-umetničke organizacije “Multimedijalno umetničko veče – MUVE”, sa kojom je na scenu postavio pet multimedijalnih predstava u zemlji i inostranstvu, kao i dvadesetak kabaretskih performansa multimedijalnog karaktera.

Festival planinarskog i avanturističkog filma ČortaFest nastao je 2007. godine, kao deo programa planinarske manifestacije Dunavske čarolije, koju od 1999. godine organizuje Planinarski klub “A1elezničar – Inđija”. Ovogodišnjim izdanjem Festivala obuhvaćeno je 18 filmova od 14 autora iz 4 zemlje. A1iri Festivala, u sastavu: Petar Filipović, predsednik opštine Inđija; Ilhan Dervović, reditelj iz Visokog (BiH); i Ranko Jurjević, multimedijalni umetnik iz Inđije, dodelio je 1. mesto i nagradu “Veliki komarac” filmu “Put na Ararat” autora Riha Vastrika (Estonija); drugo mesto i nagrada “Srednji komarac” pripali su ostvarenju “U potrazi za snegom” Stanislava Altkorna (Novi Sad); dok je trećim mestom i nagradom “Mali komarac” nagrađen film “Na palubi Nojeve barke” Dragoslava Gogića iz Kruševca.

Leave a comment