Bojan Vuk Kosovčević – najbolji reditelj 6. Cinema City Festivala

Vir Bojan Vuk Kosovčević, diplomirani student TV režije i Dramaturgije na Akademiji umetnosti, osvojio je nagradu Ibis za najbolju režiju na 6. Cinema City Festivalu koji je održan u Novom Sadu od 26. avgusta do 1. septembra 2013. godine.

Priznanje je mladom scenaristi i reditelju dodeljeno za njegov debitantski dugometražni igrani film “Vir”, a Žiri u sastavu: nemačka rediteljka Katrin Gebe, izaelski producent Marek Rozenbaum i francuski glumac i reditelj Šad Šenuga, svoju odluku je obrazložio argumentom da je reč o ostvarenju koje odlikuje “sjajno održavanje tempa i veoma umešno režiranje, naročito scena akcije. Uz to, reditelj je izabrao ubedljivu glumačku ekipu, a treba svakako pomenuti i njegovu impresivnu upotrebu specijalnih efekata.”

Nagrada Ibis za najbolji film 6. Cinema City Festivala pripala je filmu “Krugovi” Srdana Golubovića; nagrada Ibis za najbolji scenario dodeljena je Goranu Markoviću i Tihomiru Staniću za scenario filma“Falsifikator”; najbolji glumac Festivala je Nebojša Glogovac, a nagrađen je za role u filmovima “Krugovi” i “Artiljero”; uloga u filmu “Odumiranje” je Dari Džokić donela titulu najbolje glumice. Specijalna priznanja A1irija dodeljena su: Kosti Аorđeviću, reditelju filma “S/Kidanje”, Hristini Popović za ulogu u filmu “Krugovi”, Nikoli Rakočeviću za uloge u filmovima “S/Kidanje” i “Krugovi” i Nebojši Аorđeviću za rolu u filmu “Vir”.

“Vir” govori o Beogradu posmatranom iz ugla tri mlada čoveka, u tri posebne priče koje se prepliću i dopunjavaju. Film se bavi pogrešnim idealima mladih krhkih korena i iskrenih težnji da se uklope u društvo i pronađu smisao.

Glavne uloge u ovom ostvarenju igraju: Nenad Okanović, diplomirani student Glume na Akademiji umetnosti, Nebojša Аorđević i Srđan Pantelić, takođe AU diplomac Glume.

Ostale uloge nose: Emir Kusturica, Dragan Nikolić, Mirjana Karanović (Dekan i redovni profesor Glume na Akademiji umetnosti), Marina Vodeničar, Ivana Jovanović, Aleksandar Marković, Milan Kovačević, Jelena Matijašević (diplomirana studentkinja Glume na AU), Jelica Kovačević (diplomirana studentkinja Glume na AU), Dijana Savović, Radomir Nikolić, Miljan Prljeta, Boris Jager (student Glume na Akademiji umetnosti), Ivan Krajišnik (diplomirani student Glume na AU), Slobodan Pavelkić (diplomac Glume na AU), Aleksandar Kanjevac, Aleksandar Todorović-Todor i drugi.

Direktori fotografije su Zoran Čulić, Аorđe Družetić i Dimitrije Janković, diplomirani studenti Filmske i TV kamere na Akademiji umetnosti, a snimatelj zvuka je Damjan Іirilović, AU diplomac Dizajna zvuka i muzičke produkcije. Montažu filma “Vir” potpisuje Nenad Pirnat, koji je diplomirao Filmsku i TV montažu na Akademiji umetnosti.

Film “Vir” Bojana Vuka Kosovčevića proistekao je iz istoimenog kratkometražnog ostvarenja koje je razvijeno i nastalo na katedrama za Dramaturgiju i TV režiju Akademije umetnosti u Beogradu, pod mentorskim radom profesora Milovana Vitezovića i Dragana Elčića.

Kliknite da posetite sajt filma “Vir” Bojana Vuka Kosovčevića.

Leave a comment