IZA SPUŠTENE ZAVESE: Promocija knjige drama studenata Dramaturgije

Promocija knjige "Iza spuštene zavese"Knjiga “Iza spuštene zavese” (Čigoja štampa, Beograd, 2013.), u kojoj su sabrane tri pozorišne drame Jelene Obradović, Katarine Borisavljević i Mihajla Vitezovića – mladih pisaca, studenata Dramaturgije na Akademiji umetnosti u Beogradu, predstavljena je javnosti u Kulturnom centru “Grad” u utorak, 4. juna 2013. godine.

Moderator promocije bila je mr Milena Аorđijević (Narodna biblioteka Srbije).

Predstavljanju knjige “Iza spuštene zavese” prisustvovali su izdavač Žarko Čigoja, Milovan Vitezović, scenarista, književnik i nekadašnji profesor Akademije umetnosti, studenti Akademije umetnosti u Beogradu, kao i brojne ličnosti iz sveta pozorišta i književnosti.

Iza prašnjave zavese srpske pozorišne scene, izviruju tri mlada dramska pisca koji različitim, ali svežim pogledima na svet predstavljaju izvitopereno stanje savremenog društva. Kroz različite žanrove, socijalnu dramu (Kišni ljudi) u čijem centru su autistična devojčica i njena majka, psihodramu (Pacovski snovi) o mladoj devojci koja pokušava da ostvari san u heremetičnom okruženju, i crnu komediju (Tabula rasa) o iščašenoj porodici koju će uzburkati jedan testament, autori daju svoju sliku sveta, u nadi da prodrmaju čitaoce i skinu malo prašine sa zavese.

“(…) Uvukli su me u svoje svetove sa lakoćom. Patio sam sa njihovim junacima, smejao se njihovim duhovitim replikama, razmišljao o onom što su mi rekli. I sa radošću mogu da konstatujem – dramski test nije u krizi. Jelena, Katarina i Mihajlo to dokazuju.” (iz recenzije Dušana Spasojevića)

 

Promocija knjige "Iza spuštene zavese"

 

Promocija knjige "Iza spuštene zavese"

 

Promocija knjige "Iza spuštene zavese"

 

Promocija knjige "Iza spuštene zavese"

 

Promocija knjige "Iza spuštene zavese"

 

Promocija knjige "Iza spuštene zavese"

 

Promocija knjige "Iza spuštene  zavese"

 
(Autori fotografija: Milorad Milanković i Aleksandar Zec)
 

Leave a comment