Izložba “Cijanotipija” studenata AU u okviru Beogradskog meseca fotografije

U okviru Belgrade Photo Month (Beogradskog meseca fotografije) studenti na katedri za fotografiju i kameru na Akademiji umetnosti u Beogradu predstaviće se izložbom pod nazivom „Cijanotipija“.

Izložba se otvara u ponedeljak, 15. aprila, u galeriji Bartselona, u 19. časova.

Na katedri za fotografiju i kameru tokom decembra 2018. godine održana je radionica plemenitog fotografskog postupka iz 19. veka – cijanotipije. Radionicu je vodio Uglješa Dapčević, diplomirani snimatelj i stručnjak za tradicionalne i plemenite fotografske postupke. Desetak studenata, ali i jedan profesor i dva saradnika u nastavi, učili su proces cijanotipije i izradili pedesetak fotograma u toj tehnici.

Fotografije nastale tehnikom cijanotipije specifične su po svojoj indigo plavoj boji koja varira od intenzivno tamne, skoro crno-plave boje, pa sve do nežnih pastelnih tonova plave koje kreiraju kalijum i gvožđe. Lepota ovog postupka nije samo u neverovatnoj plavoj boji već i u jednostavnosti postupka.

Stečena znanja na radionici polaznici su primenili na svoje lične fotografske projekte, posebno prilagođene ovoj fotografskoj tehnici. Svaka od izloženih serija svojevrstan je spoj njihovih umetničkih aspiracija i tema koje istražuju, kao i specifičnosti tehnike cijanotipije.

Na izložbi učestvuju: Marina Ilić, Matej Milenković, Katarina Ćuk, Lazar Vučković, Miloš Golubović, Marina Čabarkapa, Teodora Tomić, Tamara Antonović, Matija Munjiza Petrović  i Miodrag Trajković.

Organizator radionice i kustos izložbe je vanredni profesor Ivana Tomanović.

Izložba traje od 5. do 20. aprila 2019. godine.

Leave a comment