Između umetnosti i elektronike – intervju sa profesorima Televizijske režije na Akademiji umetnosti

Profesori Televizijske režije na Akademiji umetnostiDnevni list “Politika” je u svom dodatku “TV revija”, od 24. maja 2013. godine, u rubrici Teorija televizije objavio tekst “Između umetnosti i elektronike”intervju sa Draganom Elčićem, Ivanom Pešukićem, Danilom Paškvanom i Dejanom Petrovićem, profesorima Katedre za televizijsku režiju Akademije umetnosti u Beogradu.

Novinarka Isidora Masniković je sa nastavnicima TV režije razgovarala o studijskom programu, uslovima studiranja, kao i o nagradama koje su studenti osvajali na najprestižnijim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima:

“Od 1995. godine, otkada postoji katedra za TV režiju, studenti ovog smera osvojili su čak 136 nagrada, od čega 91 međunarodnu. (…)

– Od Atine, preko Sofije, do Pariza, studenti su se vraćali kao pobednici, ali ono što je još važnije jeste to da su svi studenti koji su diplomirali TV režiju i profesionalno angažovani, i to ne samo u televizijskoj već i u radiofonskoj i pozorišnoj režiji, jer ova katedra pruža jedno sveobuhvatno znanje, ali i praksu u svim medijima – objašnjava Dragan Elčić, šef Katedre za TV režiju Akademije umetnosti, dodajući da akcenat stavljaju upravo na toj multidisciplinarnosti i spoju svih medija.

Zanimljivo je da mnogi mladi reditelji sa ove akademije sarađuju sa gotovo svim televizijama, kako ovdašnjim, sa nacionalnom frekvencijom, tako i sa onim u regionu, dok se čak petoro studenata trenutno nalazi na postdiplomskim studijama u inostranstvu. A ne treba prenebregnuti ni činjenicu da su mnogi posle studija osnovali i svoje, sada već poznate, producentske kuće, pa tako danas oni stvaraju gotovo 70 posto TV sadržaja koji se emituje na domaćim televizijama.

Već na trećoj godini studija, kako dalje priča Elčić, studenti se uključuju u posao kako bi po završetku studija bili potpuno osposobljeni za rad. Postala je praksa, otkriva nam, da starije iskusnije kolege krče put i otvaraju vrata mlađim studentima i uvode ih u posao, pozivajući ih na saradnju što je danas zaista retkost. (…)

– Sa ponosom možemo istaći da smo jedina katedra u regionu, Evropi, a najverovatnije i u svetu, koja izučava sve televizijske žanrove posebno – režiju živog programa, takozvanog sportskog, zabavno-muzičkog, revijalnog, ali i TV dramu, TV film, TV spot, seriju, dokumentarni, informativni program i drugo. (…)

– Na kraju, u četvrtoj godini, mi profilišemo studente, po njihovom senzibilitetu, osećaju, prepoznajući u kom smeru se oni razvijaju. Pokušavamo da napravimo modernu multimedijalnu režiju čija okosnica je TV režija – kazuje Elčić.

– Mi se širimo kao jedan dobar virus po Srbiji. Naša borba za povratak standarda na televizijama se upravo dešava u našoj učionici – ističe Pešukić, zadovoljan što su se ključne ideje profesora Mrmka pretočile u realnost.

Učionice Akademije nalikuju na prave male radionice u kojima sve vrca od dobrih ideja – kreativnosti. Studentski filmovi se stvaraju neprekidno sa puno žara i entuzijazma. Ali ono što je svakako najvažnije, studenti sve svoje ideje mogu da realizuju u malom, tehnički savršeno opremljenom studiju koji im je stalno na raspolaganju.

– Imamo tehničke kapacitete koji omogućavaju da studenti prođu sve žanrove. Oni zato nemaju strah od tehnike i posle 100 odrađenih vežbi na Akademiji, više se ničega ne plaše, spremni su za svaki posao – ističe Pešukić. (…)”

Kliknite na slike da pročitate tekst “Između umetnosti i elektronike” u celini.

 

Politika, 24.5.2013.

 

Politika, 24.5.2013.

Leave a comment