Jedanaesta nagrada za dokumentarac “Isti” Dejana Petrovića

Kratki dokumentni film “Isti” (produkcija NFC Filmart) Dejana Petrovića, profesora režije na Akademiji umetnosti u Beogradu, osvojio je svoju 11. nagradu na nedavno završenom 5. Japansko srpskom festivalu filma.

Dokumentarac “Isti” izazvao je pažnju gde god se prikazivao.

Kratkometražni dokumentarni film Dejana Petrovića imao je svetsku premijeru u novembru 2017, u takmičarskom programu najznačajnijeg i najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu, festivalu IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) u Amsterdamu. Inače, to što se film našao na ovom festivalu je bio već veliki uspeh. Jer, autori iz Srbije poslednji put učestvovali u takmičarskom programu festivala u Amsterdamu pre šest godina. Za 30 godina, koliko postoji IDFA, u takmičarskim programima ovog prestižnog festivala prikazano je samo devet dokumentaraca domaćih autora. Regionalna premijera filma je bila u okviru 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, krajem februara u Zagrebu.

“Isti” je šesnaestominutni dokumentarni film koji prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. Prikazujući život u zatvoru, Dejan Petrović se bavio temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode. Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

Leave a comment