Jovana Nikolić, profesorka Akademije umetnosti, vođa srpske delegacije na festivalu DOK Leipzig

Na ovogodišnjem DOK Leipzig festivalu, predstaviće se Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore i regionalni trening program Circle (podržan od strane ova dva filmska centra i festivala DOK Leipzig).

Zajedno su domaćini događaja Get Together, koji će se održati sutra u Muzeju likovnih umetnosti u Lajpcigu.

Filmski centar Srbije posebno će predstaviti srpske autore i producente čije se filmovi i projekti nalaze u programu ovog najstarijeg evropskog festivala dokumentarnih filmova.

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazan kratki animirani film reditelja Miloša Tomića, koji je režiju završio na Akademiji umetnosti; u okviru Co Pro Marketa biće predstavljeni projekti “Kristina” Nikole Spasića i Milanke Gvoić, i “Muzej revolucije” Srđana Keče; i na DOK Exchange programu projekat “Spomenik” Ivana Kneževića.

Pod okriljem regionalnog programa Circle, koji u Lajpcigu zastupa producentkinja Biljana Tutorov, biće predstavljen i najnoviji projekat domaće rediteljke Andrijane Stojković, pod radnim naslovom  “One More Time”, a udruženje dokumentarista Srbije, DokSrbija, zastupaće reditelj Nenad Milošević.

Vođa srpske delegacije na festivalu DOK Leipzig je dr Jovana Nikolić, profesor Akademije umetnosti u Beogradu.

Od kolega iz Crne Gore očekuje se prisustvo Sehada Cekića, direktora Filmskog centra Crne Gore, Vuka Perovića, člana odbora trening programa Circle i predstavnika festivala Underhillfest, Bojane Radulović čiji se film „Separation, Vivid Dreams“ prikazuje u programu Next Masters Short Film i rediteljke Katarine Bulajić koja je uvrštena sa projektom „The Prince“ u program Circle, kao i reditelja Senada Šahmanovića čiji je projekat VUD izabran za Co Pro Market.