Još jedna nagrada za film “Obeleženi” Jovana Dopuđe, studenta režije AU

Na 12. Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“ u Zvorniku žiri je filmsku klapu za najbolji studentski dokumentarni film u selekciji „Novi pogledi“ dodelio filmu „Obeleženi“ Jovana Dopuđe, studenta režije Akademije umetnosti u Beogradu.

Takođe, na festivalu je Specijalnu nagradu dobio i vanredni profesor Akademije umetnosti Dejan Petrović za kratki dokumentarni film „Isti“ “za izuzetno dokumentarno svedočanstvo o relativnosti poimanja ljudske slobode”.

 

 

Festivak “Prvi kadar” održan je u Zvorniku od 15. do 17. novembra u Zvorniku, zahvaljujući produkciji „Prvi kadar“ Istočno Sarajevo koja je omogućila Zvorničanima ne samo da pogledaju nove dokumentarne filmove, nego i da mladi ljudi budu u prilici da i sami dobiju teoretska saznanja o kreiranju i snimanju dokumentarnih i animiranih filmova.

Ovogodišnji „Prvi kadar“ otvoren je 12. novembra u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu premijernim prikazivanjem igranog filma „Granice kiše“, Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara. Otvaranju festivala prethodilo je otvaranje izložbe fotografija autora Aleksandre Jovanić i Čarne Manojlović, profesorke režije Akademije umetnosti u Beogradu, „Hrabre žene putuju kroz vreme“.

Moto 12. Međunarodnog filmskog festivala bio je „Prvi kadriraj!“, a u njegovom pratećem programu realizovani su DokMastersKlas „Umjetnost dokumentarizma – portret u dokumentarnom filmu“, čiji je predavač bila filmski reditelj Čarna Manojlović.