LJUBOMIR BULAJIĆ, DIPL. GLUMAC AKADEMIJE – GLUMAC LIČNOSTI IZ ISTORIJE

 

Ljubomir Bulajić, dipl. glumac Akademije umetnosti u Beogradu, dao je veliki intervju “Danasu” u kojem se navodi da je  vremenom postao jedan od omiljenih glumaca Zdravka Šotre, tačnije, da nalazi se među nekoliko dramskih umetnika sa kojima ovaj istaknuti reditelj neizostavno sarađuje na svojim filmovima i serijama.

Tako je od 2010. godine kada je tadašnjem 23-godišnjaku poseta prijatelju, montažeru u Košutnjak filmu, iznenada donela ulogu u seriji „Nepobedivo srce“. Iako je u tom trenutku već imao jednu glavnu rolu u filmu Janka Baljka „Plavi voz“, lik Staše, brata glavne junakinje, doneo mu je popularnost i afirmisanost.

Ljuba je sa Šotrom  radio i na seriji i filmu „Šešir profesora Koste Vujića“, gde je tumačio lik Jovana Cvijića, a nekoliko godina kasnije igrao je i Đorđa Dunđerskog u ostvarenju „Santa Maria della Salute“.

 

Sada mu je reditelj poverio naslovu ulogu – kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, u ekranizaciji romana „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića.

 

Reč je, kako kaže, Bulajić, o najvećem izazovu u njegovoj dosadašnjoj karijeri i najobimnijem i najkompleksnijem poduhvatu koji je do sada igrao.

“Radnja prati Aleksandra i njegove napore da stvori novu državu i naciju. Dosta sam našao o kralju Aleksandru pre ovog projekta, ali nedovoljno. Po mom skromnom mišljenju, Aleksandar je jedan od najvećih i najznačajnijih vladara koje je naša zemlja imala, a u udžbenicima istorije nepravedno je zapostavljen. Ova serija i film imaju zadatak da ljudima približi neke činjenice koje se u udžbenicima ne mogu naći, priča glumac, koji je, pripremajući se za ulogu, istraživao biografiju kralja Aleksandra, ali i naučio francuski jezik.”

O bavljenju glumom i upisivanju Akademije umetnosti u Beogradu, Bulajić kaže:

“Ne mogu da kažem da sam znao od malih nogu da ću biti glumac. Iako sam se kao dete bavio glumom, nisam mogao da znam da će to biti moj životni poziv i da ću se time profesionalno baviti. Ta ideja je došla negde krajem trećeg razreda gimnazije, kada sam počeo malo ozbiljnije da razmišljam o tome, priča Bulajić. On tada napušta gimnaziju i upisuje glumu na Akademiju umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Karanović.”

Likovi istorijskih ličnosti uglavnom su ga pratili u dosadašnjoj karijeri, pa je tako, pored pomenutih, igrao i mladog Stefana Lazarevića u dokumentarno-igranom filmu „Put ružama posut“.

Zapažene uloge ostvario je i u serijama „Nemanjići – rađanje kraljevine“, „Crveni mesec“ i „Državni službenik“, a glavnu ulogu igrao je i u filmu „Amanet“. Član je ansambla Beogradskog dramskog pozorišta.

Kompletan intervju sa Ljubomirom Bulajićem možete pročitati na

https://www.danas.rs/ljudi/ljubomir-bulajic-glumac-licnosti-iz-istorije/

Leave a comment