MILENA BOŽIĆ, DIPL. GLUMICA AKADEMIJE O IGRANJU I PLANOVIMA U INTERVJUU “BORBI”

 

Uz seriju „Кlan“ gledaoci kraj malih ekrana su imali priliku da prodru u samo srce kriminalnih organizacija, njihovih poslova i problema.

Glavnu žensku ulogu tumačila je naša dipl. glumica Milena Božić, koja je dala opširan intervju portalu Casopisborba.rs., govoreći koliko je teško snaći se u ovakvoj priči kao mlada devojka, kako izgleda rad na nesvakidašnjem i zahtevnom projektu i šta je sve potrebno jednom neafirmisanom glumcu na početku karijere kako bi ostao dosledan sebi i svojim uverenjima.

Kako je došla do uloge Juce u seriji “Klan”, Milena kaže:

“Do ove uloge sam došla putem kastinga i to je stvar o kojoj volim i insistiram da govorim, u nadi da će se možda nešto u budućnosti promeniti, te da će i drugi reditelji i produkcije skupiti hrabrost i vreme da učine isto…Meni je bilo važno odgonetnuti pitanje uzbuđenja koje ljudi osećaju kad dobiju moć posredstvom oružija i ostalih nelegalnih radnji. Ipak, treba razumeti život u nemaštini jer se sa te tačke generiše sve ostalo zlo.Devojke sa pogrešno utemeljenim ambicijama su svuda oko nas.”

Milena ističe da se tokom snimanja osećala komotno i da joj starije kolege nisu pomagale:

“Nisam imala priliku da kadar u dužem trajanju delim sa starijim kolegama glumcima, ali su moje kolege kako ispred, tako i iza kamere, odašiljale poverenje, ljubav i sigurnost, tako da se nisam pitala o njihovom iskustvu, jer su po svojoj profesionalnosti i ostrašće- nosti u radu, svi bili jednaki. Zbog njih sam se osećala dovoljno komotno i mogla sam da ostvarim svoj pun zamah.Tako su oni meni stalno pomagali.”

Кoliko je teško probiti se, biti cenjen i ostati svoj bez tzv. skretanja sa puta, Milena odgovara da svoj posao ne voli toliko da bi žrtvova­la miran san ili prvo jutarnje umivanje gledajući osobu u ogledalu koje se gnuša i koju ne prepoznaje.

“Postoji nešto što se u mom svetonazoru čini legitimnim i ono što moj želudac nikada ne bi podneo…Lako je sačuvati se kada poznajete sopstvene merne jedinice, ukus, granice i prirodu ljubavi koju gajite prema svojoj profesiji. I ukoliko se klonite laži, posebno prema sebi samom. Da li mi je zbog toga teže? Sigurno da jeste, ali to ne smatram nikakvom nepravdom, jer to je pitanje isključivo moje odluke. Teško je kada kroz zrenje, osvešćujete da u životu (poslu) vladaju mediokriteti koji se priklanjanju trivijalnim stavovima, ne praveći razliku između onog što je suštinsko i onoga što nije, pod okriljem floskule „stvar ukusa“. Ipak utešna je činjenica da kvalitet makar u sitnom udaru u vremenu, dobija priliku da zaiskri, konačno izazove vatru, možda čak rasplamsa požar i pomeri mediokritete iz njihove „mlakosti“. Zato nemam prava na malodušnost i još uvek verujem u talenat i istinu.”

Naša mlada zvezda u usponu kaže da planira nastavak snimanja serije “Klan” i nada se ponovnom vraćanju u život pozorišta i dve predstave koje trenutno igra.

“Gajim nadu u ponovno osposobljavanje pozorišnih scena  i igranje predstave ,,Osam žena” u NP „Toša Jovano­vić“ i monodrame„Nana“ , koja je trenutno na repertoaru AКUD ,,Branko Кrsmanović”. Moj fokus će kao i do sada ostati usmeren ka stvarima koje mi se budu činile smislenim i važnim. Presudan će biti sadržaj i kvalitet bez obzira na medij. Ono što me rastužuje je činjenica da se pozorište zatvorilo u svojoj učmalosti, samovolji upravnika i njihovih ličnih ukusa i odluka, kao i ansamblima, koji su utvrđeni i nepromenjljivi poput 10 božijih zapovesti, pa se pitam kako se do mogućnosti igranja u beogradskim pozorištima uopšte dolazi? Sa druge strane, hiperprodukcija televizijskog sadržaja može dovesti do većeg broja prilika i mogućnosti izbora. Da sumiram, po mom idealnom scenariju jednako igram i u pozorištu i na televiziji i to međusobno usklađujem. Videćemo hoće li se realna budućnost sa tim složiti, ali za to ću se boriti!”

 

Čitav intervju sa Milenom možete pročitati na https://casopisborba.rs

Leave a comment