Milovanu Vitezoviću uručena "Bogorodica Trojeručica"

Milovanu Vitezoviću uručena književna nagrada "Bogorodica Trojeručica"Svetska pravoslavna književna nagrada “Bogorodica Trojeručica”, koju dodeljuje Fondacija “Ivanka Milošević” iz Čikaga za pesništvo nadahnuto pravoslavljem, uručena je 17. oktobra 2013. godine ovogodišnjem dobitniku Milovanu Vitezoviću u Srpskoj patrijaršiji.

Vitezoviću su nagradu uručili Dragica Milošević, majka devojčice Ivanke Milošević koja je poginula prilikom pokušaja atentata pripadnika jugoslovenske tajne službe i njihovih saradnika na Nikolu Kašikovića 1977. godine u Čikagu, i izaslanik patrijarha Irineja, episkop remezijanski Andrej.

Vitezović je u obraćanju podsetio na reči francuskog pesnika A1aka Prevera: “Detinjstvo nema otadžbine, ono pripada čovečanstvu”. “Deca ne mogu izvan svoje sudbine i izvan svoga naroda, i kada stradaju narodi, najviše stradaju deca, što je veliko zlo i što i Biblija pamti u oba zaveta”, istakao je Vitezović, dodajući da su srpska deca doživela mnoge nedaće poput danka u krvi, albanske Golgote, a da je jedna od poslednjih žrtvi Drugog svetskog rata i Ivanka Milošević.

Ovaj pesnik, esejista i romanopisac pročitao je neke od svojih pesama, a prisutni su bili u prilici da čuju i njegove stihove koje su čitali glumci Biljana Аurović i Lazar Ristovski.

Uručujući Vitezoviću nagradu, episkop remezijanski Andrej rekao je da je on svojim pesmama “otvorio mnoga vrata i ujedinio celokupno srpstvo i ljude dobre volje” i poželeo mu da “i dalje seje semenje dobrote u našoj zemlji”.

Književna nagrada “Bogorodica Trojeručica” dodeljuje se od 2001. godine za pesništvo nadahnuto pravoslavljem.

Dosadašnji dobitnici ove svetske nagrade su: Matija Bećković, Stevan Raičković, vladika Atanasije Jeftić, Andrej Voznesenski iz Rusije, mitropolit Amfilohije Radović, Bela Ahmaduljina iz Rusije, Ana Blandijana iz Rumunije, Slobodan Rakitić, Ljubomir Simović, Milosav Tešić, Ivan Čarota iz Belorusije i Vančo Savov iz Bugarske.

Izvor: Tanjug, preuzeto sa www.politika.rs

Leave a comment