NAGRADE ZA FILMOVE STUDENATA AKADEMIJE NA OVOGODIŠNJEM FESTIVALU “BELDOCS 2020.”

 

Nagradu za najbolji film Srpske takmičarske selekcije na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma “BELDOCS 2020.”, dobio je film „Govori da bih te video“ autorke Marije Stojnić, dipl. TV rediteljke Akademije umetnosti u Beogradu.

Povodom nagrade, rediteljka Marija Stojnić se zahvalila festivalu, žiriju i publici, i svima koji su u ovaj film verovali i podržali ga.

„Ovo je veliko priznanje ne samo za ceo naš autorski tim koji je ovaj film stvarao, već i za stvaralaštvo Radio Beograda i svih autora čija su se dela našla u filmu.“

Film je stigao pred domaću publiku nakon svetske premijere na prestižnom IDFA festivalu i projekcije u Muzeju modernih umetnosti MoMA u Njujorku, a istražuje zvučne krajolike Radio Beograda, jedne od najstarijih radio-stanica u Evropi.

O svom filmu Marija Stojnić kaže:

“Pratimo imaginarni put radiofonskog zvuka, a Radio je viđen kao jedan personifikovani gigant, svemirski brod koji polako jedri kroz vreme i skuplja i akumulira naše kolektivno intergeneracijsko iskustvo. Ipak, sadržaj prikazan u filmu predstavlja tek jedan mali deo celokupnog programa i sadržaja Radio Beograda. Ovo je omaž, ljubavno pismo radiju, i film koji postavlja večita pitanja o nama i svetu koji nas okružuje“.

 

U produkcijskom timu filma Govori da bih te video“ je i naš. dipl. producent Miloš Ivanović.

 

Za nagrade za najbolji film, snimatelja i montažu u okviru selekcije Srpski takmičarski program takmičilo se osam domaćih dokumentaraca.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Anthoine Tirion, kritičar, pisac i selektor; Heleen Gerritsen, producentkinja i Dejan Petrović, scenarista i reditelj.

U okviru programa Beldocs Industry, žiri je posebno priznanje dodelio projektu “I’m people, I am nobody”,  Svetislava Dragomirovića, našeg apsolventa televizijske režije „za izuzetno prijemčiv ton koji je vodio publiku u pravom smeru bez mnogo reči kroz kontraverznu temu, uz  poštovanje kako prema protagonisti filma, tako i prema publici”.

Akademija umetnosti u Beogradu čestita Mariji i Svetislavu na ovom izuzetnom profesionalnom postignuću.

Leave a comment