PREDRAG JOČIĆ DIREKTOR FOTOGRAFIJE SERIJALA “SRPSKI JUNACI SREDNJEG VEKA“

 

Ove jeseni na male ekrane stigao je drugi serijal epizoda “Srpski junaci srednjeg veka”.

Direktor fotografije i producent ovog nesvakidašnjeg igrano-dokumentarnog serijala je Predrag Jočić, dipl. filmski i telefvizijski snimatelj Akademije umetnosti u Beogradu.

 

Prva sezona koja je 2017. premijerno emitovana na RTS-u, imala je odlične reakcije i interesovanje publike i snažan odjek u javnosti.  Petkom u 20 časova na RTS 2 novih deset epizoda donose malo poznate detalje iz srpske srednjovekovne istorije i baštine.

Ovaj veliki projekat nošen je idejom da se gledaocima svih generacija ponudi svež i atraktivan kulturno-obrazovni sadržaj vrhunskog kvaliteta, po uzoru na popularne inostrane formate ovog tipa, a sve sa ciljem edukacije publike svih uzrasta i očuvanja nasleđa i identiteta srpskog naroda.

 

Druga sezona serijala “Srpski junaci srednjeg veka” istorijski obuhvata period četrnaestog i prve polovine petnaestog veka. I ovoga puta prepliće se istorijsko, epsko i tradicionalno u pričama o ličnostima koje su odredile sudbinu mnogih naroda i kultura na prostoru Balkana u ovom veoma dinamičnom i turbulentnom periodu istorije.

“Srpski junaci srednjeg veka” donose nam priče o istorijskim, ali i izmaštanim likovima, onima koji su bili predodređeni da postanu “junaci”, kao i onima koji su to postali mačem ili sticajem okolnosti, a to su: Stefan Lazarević, Đurađ Branković, Jelena Balšić, car Uroš, vojvoda Momčilo, Tvrtko Prvi Kotromanić, Banović Strahinja i Jug Bogdan.

Snimalo se na lokacijama širom Srbije, u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Pojedini segmenti zabeleženi su i u Makedoniji, Bugarskoj, Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj, Bosni i u manastirima Svete Gore.

U ovom serijalu naš profesor glume Tihomir Stanić govori  stihove epske narodne poezije, ukomponovane u priče o junacima.

Repriza je nedeljom u 12.20 h na  RTS 1.

Leave a comment