Premijera predstave “Kad je Niče plakao” Gorana Jevtića 14. februara

Premijera predstave “Kad je Niče plakao”, u režiji Gorana Jevtića koji tumači i glavnu ulogu, zakazana je za 14. februar u UK “Vuk Stefanović Karadžić”.

Komad je inspirisan istoimenim romanom Irvina Jaloma, jednog od najčitanijih savremenih svetskih pisaca. U pitanju je priča o rađanju psihoanalize, o izdvajanju pojedinca iz mase, priča o susretu tri genijalna uma – Jozefa Brojera, Sigmunda Frojda i Fridriha Ničea, koji će promeniti savremeno razumevanje čoveka.

– Tematska okosnica komada je borba nagona i usvojenog superega, apsurd braka kao slobodnog izbora koji zatim postaje zatvor.Potreba da se stalno zanemaruje ono što imamo u potrebi da se poseduje zabranjeno i nedostižno. Da li je u ljudskoj prirodi samo da osvaja ili da i uživa u osvojenom. Da li ikada nesebično pomažemo drugima ili je naša istinska motivacija pomoć za samoga sebe. Da li razgovarajući sa drugima zapravo vodimo dijalog sa sobom i razrešavamo sopstvene problem? Da li nam je svako ljudsko biće tek ogledalo u kojem tražimo sopstveni odraz i odgovore, olakšanje? Da li upoznavanje sebe nužno vodi u očaj i da li ima leka ili samo olakšanja? Gde čovečanstvo danas stoji stotinu godina posle Ničeove filozofije i Brojerove psihoanalize. Postoji li sloboda izvan slobode u odnosu na samog sebe, biti ja i istine, u nekoliko ključnih pitanja objasnio je reditelj i glumac Goran Jevtić pravac u kojem će se kretati predstava.

Pored Jevtića, u predstavi igraju i Ljubomir Bandović, Katarina Marković, Vanja Milačić, kao i studenti Akademije umetnosti u Beogradu Sara Pejčić i Dimitrije Stajić.

Dramatizaciju bestselera Irivina Jaloma potpisuje Jordan Cvetanović.

Članovi autorskog tima su i asistent režije Patrik Lazić, scenografkinja Vesna Popović, kostimograf Stefan Đoković, kompozitor Draško Adžić, koreograf Miloš Isailović, i autor videa i animacije Nenad Dodić.

Leave a comment