Profesor AU Milan Nešković postavlja “Nečistu krv” u Narodnom pozorištu

Šta je to savremeno i važno danas u stvaralaštvu Bore Stankovića tokom naredna dva i po meseca propitivaće ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Drama će raditi delo „Nečista krv” po motivima Borisava Stankovića iz pera Maje Todorović u režiji Milana Neškovića sa čak sedam prvaka ansambla Drame i mladom Jovanom Stojiljković u ulozi Sofke.

Prva proba drame „Nečista krv” održana je pre tri dana. Ovo je ujedno treća postavka Stankovićeve „Nečiste krvi” na sceni nacionalnog teatra na kojoj je ovo delo i praizvedeno 23. februara 1933. godine u režiji Josipa Kulundžića.

– Imali smo premijere 1933, pa 1975. i evo pre dva dana smo počeli rad na našoj predstavi. Ovo je prva verzija gde je dramatizaciju radila žena. Reč je o veoma značajnom delu naše književnosti, o našoj Ifigeniji, Hedi Gabler, Madam Baterflaj sa jednom od najboljih podela, odnosno ekipi u kojoj sam ja među najmlađim autorima. Bez ikakve sumnje imamo najbolju žensku podelu koje naše glumište može da ponudi. Među najmlađima sam u ekipi i još uvek ne znam kako ću se izboriti sa svim tim okolnostima – kazao je Milan Nešković, uz komentar da su u adaptaciji Maje Todorović svi Stankovićevi junaci zadržali svoje karakteristike, ali im je dat savremeni dodir kroz govor i situacije.

Tako će Sofka, na primer, ostati žena koja je svesna sebe, ali i svoje lepote i porekla, Marko bogataš koji može da priušti sebi da kupi mladu ženu, a Mita čovek koji je propao u tranziciji, kaže Nešković i dodaje: “U suštini naša tragedija je da se nismo mnogo mrdnuli”.

U ansamblu su Jovana Stojiljković k.g. (Sofka), Nebojša Dugalić (Efendi Mita), Nataša Ninković (Todora, Sofkina majka), Nenad Jezdić k.g. (Gazda Marko), Dušanka Stojanović Glid (Stana, Markova žena), Pavle Jerinić (Tomča, Markov sin, Sofkin muž), Zlatija Ivanović (Stoja, Todorina sestra), Ljiljana Blagojević (Magda, sluškinja), Radmila Živković (Simka, „kupačica“), Tanasije Uzunović (Arsa, Markov sluga) i Nikola Vujović (Vanko, sluga mutavac).

Premijera „Nečiste krvi” je najavljena za 12. april na Velikoj sceni.

Ivana Vujić, vd direktorka Narodnog pozorišta, je kazala da je veoma srećna što će jedan izuzetno darovit čovek, kao što je Milan Nešković, režirati tu predstavu.

Direktorka Drame Tanja Šljivar objasnila je da je reč o savremenom čitanju čuvenog Stankovićevog dela.

“Mlada spisateljica je uradila dramatizaciju savremenim jezikom, a rediteljsko čitanje će, takođe, biti na tom tragu. Imamo izvanrednu glumačku podelu koja će dočarati temu koja je i danas aktuelna. Reč je o pitanjima koja se bave opstajanjem patrijahalne porodice u društvu, dok to isto društvo podriva tu porodicu” rekla je Šljivar.

Jovana Stojiljković, kojoj je poverena uloga Sofke, rekla je da ima osećaj da živi svoj san.

“Igrati Sofku u nacionalnom teatru predstavlja veliku odgovornost koju osećam i u ovom momentu. Nadam se da ćemo sve zamisli reditelja Neškovića uspeti da pretočimo u istinu na sceni”, naglasila je mlada glumica koja će prvi put zaigrati u Nacionalnom teatru.

Jerinić je istakao da mu se kod Neškovića veoma dopada to što u njegovim režijama “provejava prizma dece”.

“On posmatra komade kroz decu, pokazuje šta sve deca, nažalost, mogu da postanu zahvaljujući svojim roditeljima koji se ponašaju tako kako se ponašaju”, rekao je Jerinić.

 

 

Leave a comment