Profesorka AU Dragana Varagić sa filmom “Šavovi” na Berlinskom festivalu

U okviru programa “Panorama” Berlinskog filmskog festivala naći će se i film “Šavovi” Miroslava Miše Terzića. Film će u Berlinu doživeti svetsku premijeru, a uz to je i jedino ostvarenje iz čitavog regiona u ovom programu.

“Šavovi”, priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, po svedočenjima stotina roditelja proglašavane umrlim, a zapravo su prodavane. Scenario za film inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadeset godina. Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaže svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Autorka scenarija je Elma Tataragić. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmiua i Milene Trobozić Garfield i producentske kuće “West End Production”, uz podršku panevropskog filmskog fonda Eurimaž.

Uloge u filmu “Šavovi” tumače: Snežana Bogdanović, Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Pavle Čemerikić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Rale Milenković, Rade Marković, Igor Benčina i Bojan Žirović.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović, montažerka Milena Z. Petrović. Autorka muzike je Aleksandra Kovač, scenografkinja je Ana Buljan, kostimografkinja Zora Mojsilović.

69. Berlinski filmski festival ove godine će se održati od 7. do 14. februara.

Leave a comment