REDITELJ DANILO BEĆKOVIĆ–NAŠ NOVI PROFESOR FILMSKE REŽIJE NA AKADEMIJI

 

Kako bi smo u novu školsku godinu zakoračili još jače i dostojno pratili svoj put već 25 godina, Akademija umetnosti u Beogradu pojačava svoje profesorske redove, novim, mladim, a već dokazanim i istaknutim umetnicima, koji će svoja znanja i iskustva preneti našim studentima i trasirati njihov put ka uspehu.

Jedan od njih je i filmski reditelj, scenarista i producent Danilo Bećković – naš novi profesor filmske režije.

Danilo Bećković spada u red najeminentnijih mladih reditelja na ovim prostorima. Autor je filma koji  proglašen najglednijom komedijom u poslednjih deset godina.

Diplomirani je filmski i televizijski reditelj i diplomirani filolog opšte književnosti i teorije književnosti.

U periodu od 2008. do 2012. godine radio je kao pomoćnik režije i kasting direktor na velikom broju domaćih i stranih filmuva: “ŽUĆKO: PRIČA O RADIVOJU KORAĆU” (2010.), “KORIOLAN” Rejfa Fajnsa, “GAVRAN” Džejmsa Mektiga, “TAJNO” Čarlija Stratona, “PO REDU NESTAJANjA” Hansa Petera Molanda i “TENOR” Kima Sang-mana.

Kao reditelj i scenarista debitovao je 2014. godine sa dugometražnim filmom “MALI BUDO”, (2014.). Film je imao izuzetnu gledanost u bioskopima i sa preko 360.000 gledalaca u zemlji i inostranstvu, četvrti je nagledaniji film i ubedljivo najgledanija komedija u poslednjij deceniji. Film prikazan na mnogim svetskim festivalima. Na festivalu u Vrnjačkoj Banji nagrađen je trećom nagradom za scenario, a prikazan je i na čuvenom londonskom univerzitetu humanističkih nauka Goldsmit, na katedri za istoriju.

 

Danilo je 2016. godine režirao “JESEN SAMURAJA”, prvi borilački film u istoriji srpske kinematografije. Film je bio jedan od najvećih bioskopskih hitova te godine, imao je redovnu distribuciju u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, i prikazan je na brojnim filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Kratki igrani film “MALIŠAN” imao je premijeru 2019. godine na FEST-u, a potom je selektovan za petnaes međunarodnih filmskih festivala, uključujući i najprestižnije svetske smotre žanrovskog filma: Bucheon International Fantastic Film Festival, Sitges Film Festival i Brussels International Fantastic Film Festival. Spisak festivala na kojima će film biti prikazan u ovom trenutku još nije zaključen.

 

 

Bećković je režirao i brojne televizijske hit serije: “ŽIGOSANI U REKETU”, “URGENTNI CENTAR”, “ SENKE NAD BALKANOM”, “ANDRIJA I ANĐELKA”, kao i dokumetarnu seriju “TITOVA SOBA TAJNI: ĐILAS”, i bio član žirija glavnih takmičarskih programa na festivalima u Kotbusu i Valeti 2017. godine, a režirao je i

Naš novi profesore dobitnik je mnogih domaćih i inostranih priznanja i nagrada za svoj filmski rad, o čemu možete više pogledati u njegovoj biograifiji na našem sajtu https://akademijaumetnosti.edu.rs/danilo-beckovic/

Leave a comment