REDITELJ MILOŠ RADUNOVIĆ O USPEHU FILMA “OLUJA“ – ANTIRATNI FILM SA RATNOM TEMATIKOM

 

Film “Oluja” reditelja i scenariste Miloša Radunovića, dipl. filmskog i televizijskog reditelja Akademije umetnosti u Beogradu zaslužio je višeminutne ovacije na premijeri u punoj velikoj MTS dvorani u Beogradu. Film je premijerno prikazan 17. januara 2023. godine i u bioskopskoj je distrubuciji širom naše zemlje.

Naš dipl. reditelj kaže “Stvarno sam se trudio da ne pravim brutalan film. Ovo je film o ljudskoj tuzi i  nismo se bavili politikom. U filmu ne pominjemo ni jednog političara. Pratimo četiri nesrećne porodice, bez političkih konotacija. Rat je zlo”. Radunović je rekao da je “Oluja” tužan i mučan film posle čijeg gledanja niko više ne bi trebalo da zarati. “Ko god pogleda taj film, ako bude imao želje za ratom, onda nešto nije u redu sa njim”.
Prema njegovim rečima, snimanje je bilo izazovno, sa preko 100 dana, na mnogo lokacija, a posebno naporni za ekipu bili su prizori kolona sa brojnim statistima, starim automobilima i traktorima.
“Film je emotivan rolerkoster, sa velikim rasponom emocija”, naglašava naš reditelj.

“Oluja” je rađena na opsnovu istinitih svedočenja učesnika, a Miloš je pisao scenario na osnovu svedočenja preko 20 ljudi, koje je dramatizovao i spojio priče.“Kad radite istinite teme osećate neku vrstu odgovornosti. Kad radite umetničku fikciju imate slobodu da radite šta hoćete”.

„Kada sam radio intervjue s tim ljudima, shvatite da tu ima 250.000 filmova. Oni su svi kroz prošli pakao. Samo je bilo pitanje šta staviti u film. Mislim da o našim ranama trebamo mi da pričamo, jer ako mi ne pričamo, ako se mi ne sećamo naših muka, ko će se sećati. Osnovna ideja je da se ovakva tragedija ne dogodi više nikada nikome“, priča Miloš Radunović.