Studenti Akademije dočekani ovacijama na Sterijinom pozorju

Izvodeći izbor scena pod nazivom “Slika nekog nikog”, studenti III godine Glume Akademije umetnosti, pod mentorstvom prof. Nebojše Dugalića, doživeli su ovacije na Sterijinom pozorju!
Njihov nastup (subota, 31. maj 2008. godine) ocenjen je veoma pozitivnim kritikama, a autori Biltena 53. Sterijinog pozorja (Bilten br. 7 od 1.6.2007.) posvetili su mu zaluženu pažnju.
Slika nekog nikog
Akademija umetnosti BK, Beograd, studenti III godine lume, klasa prof. Nebojša Dugalić, asistent Borislav Grigorović
 Akademija umetnosti BK dugo je bolovala od predrasuda: platiš pa studiraš ili ne treba ti talenat ako imaš novca… Klasa treće godine glume: Hana Selimović, Milica Stefanović, Dušica Novaković, Sandra Sara Oklobdžija, Tijana Pečenčić, Iskra Brajović, Slobodan Roksandić, Nemanja Vanović, Stefan Bundalo, Marko Milovanović, Milan Bosiljčić i Bojan Perić, profesora Nebojše Dugalića, apsolutno demantuje svaku sličnu zlonamernu opasku. Ne samo što poseduju veliki glumački talenat već su za tri godine školovanja ovladali tehnikom njegove upotrebe. Način na koji ovi studenti vladaju telom, glasom, govorom, muzikalnošću, mnogo govori u prilog
kvalitetu same škole, koja, može se reći, sad već ozbiljno parira neprikosnovenom Fakultetu dramskih umetnosti iz Beograda.
Veliki glumac Nebojša Dugalić, sudeći po rezultatima ove klase, ističe se i kao vrstan pedagog. Svedenost, dobar osećaj za partnera, izražena kolektivna igra, modernizacija u načinu realizacije zadataka… sve to samo su neki od uspeha koje s ovom klasom postiže njihov profesor. Za izučavanje žanra opredelio se za scene iz, stilski i žanrovski, različitih komada. Ispit su započeli grubim skicama žanrovskih likova na temu ispovest, temeljenim na imitacijama. Potpuno svedeni u fizičkoj radnji, okrenuti ka publici, studenti su ispričali šaljivu porodičnu priču u kojoj su se, glumačkom kreativnošću, naročito istakli Tijana Pečenčić i Slobodan Roksandić kao baba i deda. Ispit je nastavljen realističkom i elizabetanskom komedijom, zatim građanskom dramom, elizabetanskom i antičkom tragedijom. Svi studenti pokazali su da casinoluck.ca savršeno vladaju osnovnim žanrovima, ali ni izvedeni nisu im strani. Pravi biser ispita bila je osavremenjena scena Šekspirove Bogojavljanske noći. U maniru francuskih vodvilja sredine prošlog veka, Hana Selimović i Milica Stefanović ostvarile su zaista neverovatne uloge. Spremnost da se sigurno nose i s drugim žanrovima, dve izvrsne studentkinje pokazale su, uz pomoć dobrih partnera Stefana Bundala i, već pomenutog, Slobodana Roksandića, u scenama: Nora–Dr Rank iz Ibzenove Nore i Lavinija–Orin iz komada Crnina priliči Elektri Judžina O’Nila. Njihova imena trebalo bi zapamtiti, jer će, ako postoji imalo pravde, ona uskoro biti deo mnogih pozorišnih podela.

 
Scenu iz Eshilovog komada Sedmorica protiv Tebe, zajednički je odigrala cela klasa i pokazala kako antička tragedija ne mora biti horor, kako je, obično, okarakterišu svi studenti glume koji je dobiju kao zadatak. Sjajno rešena ritmički i melodijski u duhu tužbalica i naricaljki, ostavila je snažan utisak na sve prisutne u sali. Čak ni mobilni telefon nekog bestidnika, usred Antigoninog naricanja, nije mogao da naruši dobru koncentraciju predanih studenata.
Kako i zaslužuju, na poklonu su dočekani ovacijama publike, pretežno studenata drugih akademija, koji su, uverena sam, i sami od njih mogli mnogo da nauče.
Sada su na pragu profesionalnog života. Mnogo sreće!
Trebaće im!
Jelena MEDIĆ
(Bilten 53. Sterijinog pozorja, br. 7, 1.6.2008.)
——-
Iskrene čestitke mladim talentovanim studentima/glumcima, njihovom profesoru i uspehu cele Škole. Nadam se da pripadaju generaciji koja će imati uslova da se dostojanstveno bavi profesijom koja, pored talenta, iziskuje naporan rad i doživotno usavršavanje. Svim srcem im želim da u saradnji s kolegama sa drugih odseka i drugih umetničkih škola budu nosioci kulturnog i umetničkog razvoja naše zemlje.
Srdačno,
Milica Janković

——-
Gospodi
Miroslavu Radonjiću
Aleksandri Kolarić
Ivani Todorović

Poštovani i dragi prijatelji i saradnici,
U ime Fakulteta umetnosti Akademije umetnosti, profesora i studenata Glume u klasi prof. Nebojše Dugalića primite izraze zahvalnosti za sve što kao Pozorje mladih činite za one koji su na pragu profesionalnog života.
Srdačno,
Dušan Аoković
Predsednik Saveta i direktor
Fakulteta umetnosti
Akademije umetnosti

——-
Hvala vam na obaveštenju iz Biltena SP. Tekst sam s nestrpljenjem očekivala posle odgledane predstave Klase profesora Dugalića i bila sam presrećna kada sam ga pročitala. Veoma je prijatno čuti i mišljenje studenata sa drugih akademija, konkretno studenata glume sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, koji su odlazili oduševljeni, komentarišući “ovo je najbolje na Pozorju mladih, do sada”. Bila sam vrlo ponosna. Dokazuje se da je najvažniji impuls i rad profesora koji vode klasu. Bila sam zadivljena koliko je profesor Dugalić svog glumačkog umeća uspeo da prenese svojim studentima.
Želim vam mnogo uspeha nadalje i hvala na brižljivom obaveštavanju koje je odraz vašeg predanog rada i zainteresovanosti za uspeh svakog svog člana.
Srdačno
Prof. dr Vesna Krčmar
profesor Istorije drame i pozorišta

Leave a comment