STUDENTI I PROFESORI AKADEMIJE U NOVOJ SERIJI  “TAJNE SLUŽBE SRBIJE”

 

Novi dokumentarno – igrani serijal “Tajne službe Srbije”, u režiji dipl. reditelja Akademije Ivice Vidanovića, čiji narator je naš profesor glume Tihomir Stanić, počinje sa emitovanjem četvrtkom, od 08. oktobra 2020. godine, na drugom programu Radio Televizije Srbije, od 20 časova.

Centralna tema dokumentarno-igrane serije Tajne službe Srbije su službe bezbednosti, kako su nastale, kako su se razvijale i kakvu su ulogu imale u nekim prelomnim istorijskim trenucima. Obuhvataju period od vremena Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića, kada nisu postojali specijalizovani organi koji su se bavili bezbednosnom problematikom do kraja osamdesetih godina prošlog veka.

Serija je zasnovana na originalnim dokumentima iz arhiva Jugoslavije, Srbije, grada Beograda, vojnog arhiva, kao i arhiva službi bezbednosti. Autentičnost i poseban kvalitet daju sagovornici, ne samo iz Srbije, nego i iz drugih bivših jugoslovenskih republika. Svoja saznanja i svedočenja iznose bivši šefovi civilnih i vojnih službi, istoričari, eksperti iz oblasti bezbednosne problematike i druge poznate ličnosti.

Serija Tajne službe Srbije rađena je povodom 180 godina od kada su normativno uređeni bezbednosni poslovi u vojsci i 120 godina od stvaranja civilne službe bezbednosti u Srbiji.

Igrani delovi serije verno prikazuju pojedine segmente značajnih istorijskih i bezbednosnih događaja.

Gledaoci će imati priliku da se upoznaju sa do sada nepoznatim vrhunskim operativcima koji su radili u srpskim tajnim službama, ali i sa agentima koji su radili i za srpske, jugoslovenske i druge službe.

Milan Bosiljčić, dipl. glumac Akademije u seriji glumi lik Slobe Rankovića, sina Aleksandra Leke Rankovića.

Leave a comment