Studentska predstava "Per Gint" na Međunarodnom festivalu "Tvrđava teatar"

Per GintStudenti Glume na Akademiji umetnosti u klasi redovnog profesora Nebojše Dugalića i asistentkinje Hane Selimović nastupiće sa svojom diplomskom predstavom “Per Gint” Henrika Ibzena na Međunarodnom pozorišnom festivalu “Tvrđava teatar” u Smederevu. Publici će se predstaviti na sceni u dvoru despota Аurđa u Malom gradu Smederevske tvrđave u utorak, 16. jula 2013. godine, u 21.00.

U predstavi koju su režirali prof. Nebojša Dugalić i as. Hana Selimović igraju: Jovan Jelisavčić, Sara Cvijović, Maja Šuša, Miljana Popović, Milica Gojković, Neven Bujić, Lana Karaklajić, Lora Аurović, Tanja Markov i Olja Lević. Kostime je osmislila Dara Mihajilović, a organizator je Anja Ninković.

Adaptacija ovog komada imala je za cilj da od izobilnog motivskog mnoštva prati liniju iskušavanja pitanja identiteta, vazda gorućeg i nesmirivog pitanja založenog u sam temelj čovekovog bića. Per Gint, glavni junak, naslednik velike, ali rastočene loze, sudbinom narečeni izmišljač priča, snevač carske krune, izopštenik svoga okružja, rastrzanik između razuma i ludila, tokom celog pisanog mu puta, odjekuje modusima ovih upitnosti i dekartovski i hegelovski i postmoderno (mnogo pre same postmoderne).

Ovaj komad je blistavi nagoveštaj teme Drugosti koja tek u naše vreme dobija svoj eho odjeknut podobno Ibzenu. Na kraju komada, kroz lik voljene Solvejg, Per Gint razgoveta smisao svoga puta – tek u čekanju njenom, “veri, nadi i ljubavi”, bio je on, “ceo, pravi, sa Božijim žigom na čelu”: Tek u Drugom, kao drugom od “ja”, paradoksalna identifikacija tog istog “ja”. Ibzen je u Per Gintu kroz ta pitanja video svu dramu i san našeg trajanja.

Per Gint - plakat
Plakat za predstavu “Per Gint”

 

Per Gint

 

Per Gint

 

Per Gint

 

Per Gint

 

Per Gint

 

Per Gint

 

Per Gint

(Foto: Ranko Аurović)
 

Prilog o studentskim predstavama Akademije umetnosti (TV Prva)

 

Međunarodni pozorišni festival “Tvrđava teatar” ove godine se u Smederevu održava peti put, a trajaće od 14. do 20. jula. Manifestaciju će otvoriti hrvatski dramski pisac Ante Tomić, a prve večeri će Teatar Maska iz Bukurešta izvesti predstavu “Pjer ludak”. Tokom trajanja Festivala publika će moći da pogleda osam predstava domaćih pozorišta, a pripremljen je i bogati prateći program.

Na Festivalu se dodeljuju četiri ravnopravne nagrade za najbolju predstavu, režiju, glumicu i glumca. Stručni žiri takođe ima pravo da dodeli i specijalnu nagradu predstavi koja je postigla značajan uspeh u nekom posebnom segmentu. O nagradama ove godine odlučuje tročlani žiri u čijem radu učestvuju Aleksandra Nikolić, dramska umetnica, Branislav Nedić, dramaturg, i Miloš Jagodić, reditelj.

Leave a comment