Tihomiru Staniću, profesoru Akademije umetnosti u Beogradu, nagrada za najboljeg glumca na 47. Festu  

U Sava centru sinoć je svečano zatvoren 47. FEST, a za najboljeg glumca proglašen je Tihomir Stanić za ulogu u filmu “Delirijum Tremens”.

U obrazloženju žirija piše da „Tihomir Stanić u ulozi Dagija nas podseća na zlatno doba jugoslovenskog filma kada su glumci imali prostor da pokažu raskošnost svog talenta konstantno balansirajući između emotivnog i ironičnog, dramskog i komičnog, uverljivosti i komentara. Snagom svog izraza, Tihomir nas vešto uvodi u omiljeni žanr svog reditelja – urnebesnu tragediju. Svojom raskošnom i nesputanom glumačkom igrom, Stanić dokazuje duboko razumevanje prema glumačkom zanosu, i bez zadrške ulazi u hrabro problematizovanje profesije, pokazujući svu bedu i sjaj iste.”

Za najbolju glumicu proglašena je Snežana Bogdanović za ulogu u filmu “Šavovi”, Bogdanović, prema oceni žirija, “donosi nešto novo u glumačkoj igri, na nivou savremenog evropskog filma”.

Beogradski pobednik za najbolji film pripao je reditelju Polu Dejnou za ostvarenje “Divljina”, dok je u selekciji Srpski film nagrada pripala Goranu Radovanoviću za film “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali”.

Glavni takmičarski program prikazao je 14 ostvarenja, a nacionalni program pod nazivom Srpski film (Srbija i prijatelji), 13 ostvarenja.

Žiri Glavnog takmičarskog programa radio je u sastavu Goran Bogdan, Nada Šargin, Joana Uričaru, Bojan Vuletić i Sanja Vejnović.

Nagrada žirija otišla je filmu “Crni anđeo” Luisa Ortege, a za najbolju režiju nagrađena je Nadin Labaki za ostvarenje “Kapernaum”.

Za najbolji scenario nagrađen je Ivan Salaj, za film “Osmi povjerenik”.

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Grasijela Borhes u filmu “Spokoj” Pabla Trapera. Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Matej Zemljič za film “Posledice” Darka Štantea.

O najboljim filmovima u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji), odlučivao je petočlani žiri koji su činili Jao Vang, Lazar Bodroža, Milan Marić, Danijel Rafaelić, Albert Videršpil.

Nagrada žirija dodeljena je Ivanu Markoviću, direktoru fotografije filma “Bio sam kod kuće, ali”.

Najbolji reditelj, prema mišljenju žirija, bio je Bobo Jelčić, za film “Sam samcat”, a najbolji scenario napisao je Miha Macini za film “Izbrisana”.

Žiri koji je radio u sastavu Nevena Matović, Miloš Pavlović i Jurica Pavičić, nagradu “Nebojša Đukelić” dodelio je filmu “Šavovi“.

Žiri je odlučio da specijalno priznanje žirija dodeli filmu “Sam samcat”.

Žiri za dodelu “Politikine” nagrade “Milutin Čolić” za najbolji film u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji), radio je u sastavu Goran Radaković, Dubravka Lakić, Kosta Ristić.

Nagradu su dodelili filmu “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali”.

Najtraženiji film ove godine bio je film “Miljenica” Jorgosa Lantimosa, koji je dobio priznanje Nagrada publike – Most wanted Gorki list movie award.

Žiri FEDEORA dodelio je priznanje filmu “Kapernaum” “za maestralnu režiju i moćan i dirljiv prikaz onih na ekstremnim marginama društva”.

Žiri FIPRESCI dodelio je priznanje filmovima “Kapernaum” i “Šavovi”.

Merlinka nagrada za najbolji Queer film otišla je filmu “Divlji”, navodi se u saopštenju CEBEF.

Pogledajte trejler filma “Delirijum Tremens”:

https://youtu.be/3pfVeKTD4Pw

 

Leave a comment