Film “Delirijum tremens”: Inspirisan sudbinom glumca Pece Ejdusa, u glavnoj ulozi Tihomir Stanić

Film “Delirijum tremens“ Gorana Markovića prikazan je sinoć premijerno na 47. Festu. Priča filma inspirisana je sudbinom nedavno preminulog glumca Predraga Pece Ejdusa, nekadašnjeg profesora Akademije umetnosti u Beogradu. Glavnu ulogu u filmu igra Tihomir Stanić, takođe profesor Akademije umetnosti u Beogradu.

FOTO: PROMO FEST

Pročitajte intervju iz Blica sa rediteljem Goranom Markovićem i glumcem Tihomirom Stanićem.

Film „Delirijum tremens“ je reditelj radio po sopstvenom pozorišnom komadu inspirisanom sudbinom glumca Predraga Ejdusa, koji govori o velikoj zdravstvenoj krizi čuvenog glumca 2004. godine kada je bio paralisan.

Reč je o delu koje kroz pomenutu priču otvara i druge teme, od sagledavanja umetnika i umetnosti pa do poriva za stvaralaštvom.

Predstava je godinama igrana sa velikim uspehom, a Marković po svom delu napravio TV seriju od četiri epizode i film koji premijerno gledamo na Festu.

– Ejdus je u predstavi igrao sebe, trebalo je i u seriji. Komad je, na kraju krajeva, inspirisan njegovom ličnošću. Pred kraj života rekao je kako bi voleo da se to snimi. Serija i film su proširili komad, uneli novo svetlo u priču. Ejdusa sam video dvadesetak dana pred smrt i rekao mi je nešto što nikad neću zaboraviti. Kazao mi je: “Izvini, ali ja ne mogu da igram.” Zaledio sam se. I film i TV serija su posveta Predragu Ejdusu. Postoji čak i video-klip sa Ejdusom koji peva glavnu temu “Delirijum tremensa”, koji će se pojaviti u filmu i seriji. Predrag Ejdus je bio esencija onoga što zovemo glumac. On je celim svojim bićem bio samo glumac i od toga je i poginuo. Do poslednjeg časa igrao je sa fascinantnom energijom i pritom bio dostojanstven i hrabar – rekao je Goran Marković.

Reditelj kaže da je Peca Ejdus prihvatio da Tihomir Stanić igra glavnog junaka, odnosno njega.

– Kad smo krenuli da radimo, Peca je trećeg dana snimanja umro. Svima nam je to palo teško, ali smo nastavili da radimo puna srca – kaže Marković.

Govoreći o svojoj roli, Tihomir Stanić kaže:

– Ovo je uloga za koju se pripremate ceo život. Peca Ejdus i ja smo zajedno radili Geteovog “Fausta”. Kada se razboleo, posetio sam ga u bolnici. Tu je bio i Goran, tako da sam prisustvovao njihovom prvom razgovoru kada je začeta ideja da se taj komad napiše. Peca Ejdus je bio čovek velike ljudske otmenosti, i profesionalno i privatno. Nastojao sam da ovom ulogom dotaknem tu otmenost koju je on, uprkos izazovima profesije, uvek zračio i značio.

 

 

Leave a comment