Tri diplomirane glumice Akademije umetnosti u predstavi Bitef teatra o Miri Trailović

Bitef teatar obeležio je 3. marta 30 godina od osnivanja premijerom predstave “M.I.R.A.” Andraša Urbana, posvećenom osnivačici tog pozorišta i BITEF-a Miri Trailović.

FOTO: PROMO

Urbanova predstava, u kojoj se posebno ističe glumica Mirjana Karanović, kojoj je takođe delom posvećena, bavi se i karijerom Mire Trailović, ali i položajem pozorišta i čitavim društvom, ne samo u nedavnoj prošlosti, nego i danas. Mira Trailovic predstavljena je i kroz scene karijere i života u kojima je zablistala, ali i kroz one u kojima je osporavana.

Uz Mirjanu Karanović, predstavu “M.I.R.A”, čiji je podnaslov To jest zašto vam je pozorište takvo – tužno-vesela priča za široke narodne mase, izvode i tri diplomirane glumica Akademije umetnosti u Beogradu: Suzana Lukić, Isidora Simijonović i Gorica Regodić, a tu je još i glumica Anđela Jovanović, uz muzičare Danila Tirnanića i Ivana Mirkovića.

Urban potpisuje i koncept režiju i dizajn scene predstave “M.I.R.A.”, čiji naslov znači, kako je u šali naveo u netipičnoj Reči reditelja – Međunarodna Implementacija Radikalne Anarhije. Sama Mira Trailović jednom prilikom sebe je predstavila: M – kao marljiva, I – kao iracionalna, R – kao radosna i A – kao ako, baš me briga.

Dramatuškinja je Vedrana Božinović, kompozitorka Irena Popović Dragović, kostimografkinja Marina Sremac, scenski pokret potpisuje Aniko Kiš, grafički dizajn Arpad Blaško, a fotografiju Nenad Šugić.

Uz predstavu “M.I.R.A.”, čije su prve reprize 6. i 25. marta, Bitef teatar najavio je za 11. i 12. mart 30-časovni performans-izložbu “Trideset godina Bitef teatra – I dalje u zaveri sa pozorišnim duhom”. Kao refleksija dela koncepta prošlogodišnjeg Bitefa, koji je ponudio i pozorišne instalacije, multimedijalna izložba sa živim izvođačima, sa niz osvojenih prostora u zgradi na Skveru Mire Trailović, simbolično će trajati onoliko sati koliko Bitef teatar ima godina.

Prema autorskom konceptu Vesne Bogunović, zamišljena je kao izloženi teatar i izložba u teatru. Izložba je zamišljena kao arhivska, na osnovu projekta digitalizacije arhive BITEF-a i Bitef teatra, koji rade Vesna Bogunović i Jelena Stojanović.

Bitef teatar na Skveru Mire Trailović svečano je otvoren 3. marta 1989. godine multimedijalnim događajem “Rađanje pozorišta”.

 

Leave a comment