UPOZNAJTE BOJANU ANDRIĆ – JEDNOG OD NAJTRAŽENIJIH DIREKTORA FOTOGRAFIJE U REGIONU

 

Bojana Andrić je ambiciozbna,uspešna, tražena i krajnje profesionalna direktorka fotografije, koja svojim uspesima i biografijom daje neverovatan primer mladim kolegama.

Bojana je diplomirala Kameru na Akademiji umetnosti u Beogradu 2007. godine, u klasi prof. Radeta Vladića.

Po završetku fakulteta uplovila je u vode „Survajvera” u Panami i na Filipinimv, a nastavila rad u filmovima „Flert”, „Odbačeni”, „Čarlston za Ognjenku”…. Upisala je u svoju biografiju i filmove poput „Malog Bude”, „Jeseni samuraja”, ostvarenja „Reži”, serija „Andrija i Anđelka”, „Mamini sinovi”, „Pogrešan čovek”. Trenutno je angažovana kao direktor fotografije na seriji „Ubice mog oca” i već uveliko se priprema tri nova projekta.

Bojana u najnovijem intervjuu za „Politiku“ kaže „Кada me danas mlađe kolege pitaju za savet, kažem da moraju mnogo da rade, da budu disciplinovani i da vole to što rade. I da ne odbijaju poslove. Svaki posao meni je doneo neko novo iskustvo. Ne postoji ni jedna stvar na kojoj nešto novo nisam naučila”.

Za vreme studija Bojana je puno učila, bila posvećena i vrlo vredna: “Tokom Akademije najviše sam radila kao fotograf na setu i tako sam učila. Кasnije sam radila kao snimatelj, pa direktor fotografije. To je bio moj razvojni put. Od starih dobrih pomoćnika režije učila sam kako se ponaša na setu, kako se komunicira, koji su odnosi u ekipi, kako se sluša reditelj, kada je prostor za direktora fotografije, kako se radi sa rasvetljivačima… Sve su to jako fine i tanane stvari i morate da imate filmsko vaspitanje da bi se to radilo. To važi i za televiziju. Potrebno je da ste vaspitani za set. To je jedan vrlo kompleksan mehanizam, ne možete da igrate svoju igru. Imala sam sreće da sam učila od najboljih. Posmatrala sam sa strane kada sam bila mlada, upijala, donosila i sopstvene zaključke. I mnogo sam učila, malo sam bila štreber, a malo se oslanjala na talenat i to se sve isplatilo”.

 

Bojana Andrić je radila i radi kao direktor fotografije u našim najzahtevnijim serijama. “Ne postoji pogrešan izbor. „Pogrešan čovek” je jedno od mojih najvećih iskustava i to zbog toga što nikada u životu nisam tako brzo radila u tako uređenom sistemu kao što je snimanje jedne TV sapunice gde smo za 160 dana snimili 180 epizoda. Sa tom serijom sam pokrila sve segmente i mnogo mi je drago što sam tu radila”, kaže Bojana koja je od pre mesec dana počela da radi i u seriji „Ubice mog oca”.

Na jesen Bojana Andrić počinje da snima novu seriju, a u pripremi su i tri igrana filma . “Trag divljači” je kaže film, koji za nju u ovom momentu predstavlja najveći izazov.

 

Kako je Bojana prepoznala svoj talenat, koja iskustva nosi sa snimanja jednog od najzahtevnijih reality programa na svetu, šta znači “ženska energija” u svetu direktora fotografije, kako je bilo snimati film “Reži” bez velikog budžeta za 11 dana, i mnogo toga još, pročitajte u najnovijem intervjuu koji je dala “Politici” http://www.politika.rs/sr/clanak/436603/Mozaik/Ne-postoji-pogresan-izbor

Leave a comment