VELIKI INTERVJU PROF. TIHOMIRA  STANIĆA U BLICU

 

Prof. glume Tihomir Stanić dao je juče opširan izvanredan intervju Tatjani Nježić, novinarki dnevnog lista Blic.

Predstavljamo Vam neke segmente ovog intervjua:

“Valja porazmisliti, preispitati se koliko smo vremena i snage gubili na gluposti. Koliko nevažnih i nepotrebnih stvari smo natovarili na svoja pleća, u svoje mozgove i srca. Umemo li da se oslobodimo tih balasta. Sve ovo nas tera da naučimo da budemo bliski na fizičkoj distanci i da shvatimo lepotu, značaj, važnost zagrljaja, dodira, ruke u ruci”, počeo je intervju naš profesor i čuveni glumac Tika Stanić.

“Ova pandemija je velika tema. Zapravo tek će biti ako bude pameti. Gde je uzrok… Dobar deo uzroka leži u činjenici da je svet već neko vreme postao kao neka sumobolna košnica ili mravinjak. S tim što u pčelinjoj košnici kao i u mravinjaku postoji red, sistem, mera stvari… Pčele i mravi instinktivno prate određeni smer krećući se na taj način, pre svega u pravcu opstanka vrste. A ljudi su iz skoro neobjašnjivih razloga počeli da – forsirajući globalistički protok ljudi, robe i usluga – i sebe i sve oko sebe pretvaraju u besmisleno proticanje. Možda će ova opasnost, strah, mere, ekonomska kataklizma koja će verovatno doći, opomenuti svakoga i sve da je za sreću i život potrebno mnogo manje od onog za čim se tako panično i histerično doskora jurilo.”…

 

Prof. Tika kaže da za vreme vanrednog stanja na televiziji gleda gotovo sve i na pitanje novinarke o ulozi u popularnoj seriji “Ubice mog oca” i imitacijama ističe:

“To je jedna od uloga na koju sam ponosan. Nisam imao uzore, preciznije nikada se nisam bavio imitiranjem. Čak iako je to u nastavnim programima na studijama glume. I u svom profesorskom angažmanu na Akademiji sam to izbacio. Imitacije su neka vrsta estradne delatnosti, a estrada me nikad nije zanimala. Nemam uzore. Ukratko, svaku ulogu pokušavam da nađem u sebi, kao da je lik koji igram deo moje ličnosti samo u nekim sasvim drugim okolnostima…”.

Tihomir Stanić odigrao je znatan broj autentičnih ličnosti iz srpske istorije i književnosti: Dositeja Obradovića, Savu Mrkalja, Jovana Steriju Popovića, Branka Radičevića, Miloša Crnjanskog, Stevana Sremca, Ivu Andrića, kralja Aleksandra Obrenovića, Borislava Pekića…, a prvu predstavu “Dolnja zemlja” Dejana Mijača, odigrao je u SNP Novi Sad, 1981. godine.

Kako se suočava sa novim okolnostima u životu i da li priželjkuje nove uloge, prof. Tika kaže: „ Spreman sam da oči u oči reagujem na bilo šta što me zadesi u životu. Ne mislim da život mora da izgleda onako kako nam u marketinškim reklamama nude i pride imputiraju da to usvojimo kao svoju viziju i želju. Ne… Najkraće, sopstveni život je ipak, pre svega, iskrena i spontana reakcija na okolnosti u kojima se nađemo…Ne priželjkujem nijednu ulogu. Postojale su neke uloge koje sam u mladosti želeo da odigram. A onda sam shvatio, video sam, iskustvo me je podučilo, da su uglavnom glumci pregorevali u onim ulogama za kojima su čeznuli. To često nije dalo ni rezultat ni satisfakciju koju su očekivali pre svega od sebe. Ja imam drugi pristup – da ono što mi se ponudi, ako prihvatim, da ono što je napisano savladam. Verujem, da ako je uloga moja, neko će mi je ponuditi, doći će do mene. To je kao u ljubavi, treba da je obostrano. Možda zapravo svaka uloga traži i nalazi svog tumača. Mislim da sam u dobroj formi. Mogu da igram sve, nešto verovatno bolje, nešto manje dobro. Samo je pitanje šta me čini ispunjenim, što me iznutra privlači. I takve biram”.

Ovaj fantastičan intervju naš istaknuti glumac je završio rečima: “Intuicija, instinkt i talenat su me vodili kroz karijeru. To vas, pre svega, uči da pravite razliku između dobra i zla… Ovo vreme u kome smo izolovani – treba što više iskoristiti da porazmislimo, preispitamo se koliko smo vremena i snage gubili na gluposti. Koliko nevažnih i nepotrebnih stvari smo natovarili na svoja pleća, u svoje mozgove i srca, da se oslobodimo tih balasta. Da naučimo da budemo bliski na fizičkoj distanci, i da shvatimo lepotu, značaj, važnost zagrljaja, dodira, ruke u ruci”.

Foto: Snežana Krstić

Kompletan intervju možete pročitati na internet stranama Blica

https://www.blic.rs/kultura/vesti/intervju-tihomir-stanic-virus-nas-opominje-da-se-ne-bahatimo/lr1yr78

Leave a comment