BORIS MITROVIĆ DIPL. GLUMAC AKADEMIJE  GRADI USPŠEŠNU KARIJERU I UPISUJE MASTER U AUSTRALIJI

 

Boris Mitrović – dipl. glumac Akademije umetnosti u Beogradu niže uspehe u dalekoj Australiji. Javio nam se sa novim informacijama, nadahnut, inspirisan, srećan.

Prenosimo vam intervju, njegove odgovore na naša pitanja, zapažanja, planove, život.

 

Predstava “Zadnja Stanica” doživela je veliki uspeh u Australiji! U pripremi je i novi pozorišni projekat?

Predstavu smo do sada igrali 15 puta i obišli čitav Sydney i Melbourne. Sada se ugovaraju datumi igranja u Perthu, Canberri, Adelaidu i opet u Melbournu. Reakcija publike je izvanredna. Mnogo ljudi je pogledalo predstavu, čak preko hiljadu u Sydneyu. Predivan osećaj. Publika nas je nagradjivala ovacijama na svakom igranju, a upoznao sam ljude koji su čak pet puta odgledali našu predstavu.

Zbog ogromnog uspeha “Zadnje Stanice” pozorište je odlučilo da uradi novu pozorišnu  predstavu koja će biti nastavak prethodne, a čija premijera je planirana u Sydneyu. Nova predstava prati priču dvojice prijatelja Mome i Save, naših  imigranata  koji su izbegli sa Balkana u Australiju u potrazi za novim, boljim životom. Ovo je istovremeno komična i tužna  priča o ljubavi, porodici, snovima, nostalgiji i večnoj boli za rodnim krajem.

Predstava istovremeno oslikava sudbinu jednog naroda i zemlje koja je nestala.

Boris u predstavi igra Savu Sekulića, migranta iz Bosne, koji je krenuo iz rodnog kraja sa jednom rancem, malo novca od očeve penzije i vrlo malo garderobe. Savo nije mogao da gleda sistem u kojem živi, gde siromašni nemaju prava na sreću, na bolje zdravstvo i bolji život. Savo je čovek  iz naroda, pun sete, boli, ljubavi i humora,  u  konstantnoj borbi sa novim svetom, sobom i životom.

Na temelju završenih studija glume na Akademiji umetnosti u Beogradu, Boris nastavlja master studije na Državnom univerzitetu u Sidneju.

Na osnovu profesionalne titule koju sam dobio na osnovnim akademskim studijama na Akademiji dodeljena mi je specijalizacija na master studijama. Meni su dodelili dramu ( gluma ) i engleski jezik i literaturu. Upis je vrlo delikatan, a sam proces i provere su trajale više od šest meseci. Poriv za pedagoškim radom sam dobio tek na fakultetu u Beogradu. Studirao sam glumu kod najboljeg našeg glumca i prof. Nebojše Dugalića.

Velika mi je želja da jednom nasledim svog profesora, a ovde u Australiji mi je i ukazano da imam veštine potrebne za to zanimanje. Naravno da sam usredsređen pre svega na glumačku karijeru i imam mnogo planova u tom pogledu, a pedagogija odmah nakon toga.

Stečeno znanje na našoj Akademiji doprinelo je Borisovom velikom uspehu u Australiji.

– Zapravo najveće znanje sam dobio na Akademiji. Sve što koristim u Australiji vadim iz ladice znanja koju sam napravio na fakultetu u Beogradu, a napravio sam takodje dobar i neoboriv temelj, da bih mogao da na njemu zidam kule glumačkog uspeha.

Boris ističe da su studije glume u Australiji po pristupu drugačije nego u našoj zemlji.

Postoje razlike u pristupu. To je sasvim razumljivo s obzirom da smo odrasli u različitim

okruženjima, načinu života i tradiciji. Oni se ovde bave raznim sistemima, a ne samo jednim. Čovek se mora poštovati i njegovo mišljenje mora biti uvaženo. U Australiji se obraća pažnja na sve, kako glumac izgleda, koju boju očiju ima, kakve obraze, telo… Sve je to deo šoubiznisa. Mi pozorišni glumci težimo ka pravoj, istinskoj umetnosti i nekada smo umorni takmičeći se sa modernim svetom punim želja za moći i novcem. Zato je dobro otići u svet i prolagoditi se.

 

Leave a comment