Film "Drugi susret" Željka Mirkovića osvojio još jedno veliko priznanje

Dokumentarni film “Drugi Susret” reditelja Željka Mirkovića osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na Festivalu Borrego Springs u Kaliforniji (SAD).
Posle Nagrade Žirija na festivalu u Zagrebu, nagrade za najbolji scenario u Oklahomi (SAD), kandidature za Oskara za dugometražni dokumentarni film i projekcija u Kongresu SAD, u Ujedinjenim nacijama i na univerzitetima Kolumbija i Njujork, film nastavlja svoj međunarodni život.
U pripremi je Globalna interaktivna projekcija filma uz dijalog na specijalnim digitalnim platformama.
Željko Mirković je diplomirani student Televizijske režije na Akademiji umetnosti Beograd, u klasi prof. Slobodana Šuljagića.
Film “Drugi susret” je rađen u produkciji kuće “Optimistic film”, a podržali su ga Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski Centar Srbije, Ambasada SAD, Balkan Trust for Democracy, Grad Niš.
Kolektiv Akademije umetnosti Beograd čestita Željku Mirkoviću i ekipi filma “Drugi susret” na uspehu!

Drugi susret

DRUGI SUSRET / THE SECOND MEETING
Rat je spojio dva čoveka.
Jedan je bio pilot nevidljivog aviona F-117A, drugi vojnik koji ga je oborio. Prvi susret je bio na radaru. Dejl Zelko i Zoltan Dani su odlučili da se sretnu posle 12 godina.
Ljudska priča o jedinstvenom susretu.
Marta 1999. jedan događaj je obišao ceo svet u sekundi: Oboren je “nevidljivi” F117A. Iza tog događaja stoje dva glavna aktera: pilot američke vojske i nevidljivog aviona Dejl Zelko i raketaš koji je komandovao jedinicom koja ga je oborila – Zoltan Dani.
Tada niko nije ni znao da je američki pilot jugoslovenskog porekla, a jugoslovenski raketaš mađarskog. Oni su bili u dvema zaraćenim armijama i radili svoj posao. Pilot se katapultirao i pao u mrak, sakrio se u jaruzi i 8 sati strpljivo čekao pomoć. Sa druge strane, raketaš Zoltan Dani je imao razloga za dodatno slavlje, na zastarelom raketnom sistemu, patentirao je malu inovaciju koja mu je pomogla da na radaru vidi do tada “nevidljivi” stealth. Dejl je čekao u blatu i prisećao se svojih najlepših trenutaka u životu i maštao da se ponovo vrati porodici. Posle 8 sati pomoć je stigla i on je bio spasen. Kada je Zoltan čuo da je pilot na sigurnom, bilo mu je drago da njegove rakete nisu ubile pilota, već su samo onesposobile njegovo vojno sredstvo. Sudbine pilota i raketaša ubrzo nakon toga ponovo su obišle svet.
Dejl Zelko po povratku nije želeo da bude heroj za medije već se posvetio svojoj porodici, a raketaš Zoltan Dani postao je pekar i vratio se svojoj porodici.
Posle 12 godina od ovog događaja ova dvojica junaka rešila su da se vide i upoznaju. Dejl Zelko dolazi u Srbiju da upozna Zoltana Danija i obiđe mesto na kome je njegov avion pao pre 12 godina. Film prati susret bivšeg američkog pilota i bivšeg jugoslovenskog raketaša, njihovih supruga i upoznavanje porodica.
Drugi susret

Drugi susret

Drugi susret

Drugi susret

Drugi susret

Drugi susret

Drugi susret

 

Trejler za film “Drugi susret” Željka Mirkovića

Posetite sajt Optimistic filma i saznajte više o filmu “Drugi susret”.
Ceo film možete pogledati na sajtu Itunes: https://itunes.apple.com/us/movie/the-second-meeting/id660785694

Leave a comment