Hadži-Aleksandar Аurović nagrađen za scenario na Festivalu u Vrnjačkoj Banji

Ljubav dolazi kasnije Žiri nedavno završenog 37. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, u čijem radu su učestvovali reditelj Želimir Žilnik (predsednik Žirija), Borislav Anđelić, filmski kritičar, i scenarista i reditelj Milan Jelić, dodelio je prvu nagradu za scenario Srđanu Koljeviću i Melini Pota Koljević, za scenario filma “Krugovi”; drugo mesto su osvojili Neda Radulović, Biljana Maksić i Kosta Аorđević, za scenario filma “S/Kidanje”; dok je treća nagrada pripala Hadži-Aleksandru Аuroviću, diplomiranom studentu Televizijske režije na Akademiji umetnosti, za dugometražni igrani film “Ljubav dolazi kasnije”.

Obrazlažući svoju odluku, Žiri je naveo da je “ovogodišnja produkcija reflektovala pitanja koja publika i društvo postavljaju u vremenu raspada sistema vrednosti. Sa zadovoljstvom treba naglasiti da su većina autora debitanti. (…) Scenarista i reditelj filma ‘Ljubav dolazi kasnije’ Hadži-Aleksandar Аurović odlučuje se za savremenu priču van klišea. U njoj glavni likovi, preispitujući svoje međuljudske odnose, bivaju suočeni sa emotivnim komunikacionim nesporazumima koji vode u usamljenost.

Iako je reč o rediteljskom prvencu, film Hadži-Aleksandra Аurovića je do sada osvojio nekoliko prestižnih međunarodnih filmskih nagrada, a prikazivan je na festivalima širom sveta. Premijerno je prikazan na ovogodišnjem FEST-u, u takmičarskoj kategoriji “Evropa van Evrope”. U ovoj ljubavnoj drami prepliću se tri priče čiji akteri pokušavaju da, tokom jedne noći, reše svoje emotivne probleme i nerešene veze iz prošlosti. Svaki od likova preživljava svoju usamljenost sa drugima. U filmu igraju: Milica Stefanović, Andrej Šepetkovski, Goran Jevtić, Ljubinka Klarić, Aleksandar Аurica, Tanasije Uzunović i Jadranka Selec.

Film je snimljen u produkciji Aleksandrija Filma. Scenarista, reditelj i montažer je Hadži-Aleksandar Аurović, izvršni producent je Milovan Аurović, direktor fotografije Bojan Rakić, scenografiju potpisuje Andrea Miletić, kostimograf je Jelena Аorđević, snimatelj zvuka Novica Jankov, dok je dizajner zvuka i kompozitor Saša Mirosavljević – Don.

Trejler za film “Ljubav dolazi kasnije”
Hadži-Aleksandra Аurovića

Hadži-Aleksandar Аurović je rođen u Beogradu 1988. godine. Diplomirao je Televizijsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu (2010), a od 2011. godine je angažovan i kao umetnički saradnik na ovom studijskom programu. Autor je kratkih igranih filmova “Tuga” (2009) i “Nakon što je petao zapojao” (2010), kao i nekoliko dokumentarnih filmova. Radio je kao asistent režije na serijama “Greh njene majke” i “Miris kiše na Balkanu”, i na filmovima “Parada”, “Zverinjak” i “Kad svane dan”. Dobitnik je Vidovdanske nagrade i nagrade “Sveti vid” Akademije umetnosti, kao i Bronzanog viteza na festivalu “Zlatni vitez” u Moskvi (2008 – za kratki studentski film “Obeleženi”) i priznanja za odanost ideji ovog festivala (2012 – za film “Nakon što je petao zapojao”).

 

Leave a comment