SNIMANJE DIPLOMSKOG FILMA “NA MARGINI” – JOVANA DOPUĐA

 

Na centralnom trgu u Zrenjaninu, u danaima koji su za nama, sniman je diplomski film „Na margini“, u režiji Jovana Dopuđa, apsolventa Filmske i TV režije Akademije umetnosti u Beogradu.

Film „Na margini” sniman je u Zrenjaninu i govori o ljudima sa posebnim potrebama, konkretno, o gluvonemoj devojčici koja prosi na trgu.

Jovan Dopuđ objašnjava zašto je izabrao Zrenjanin kao lokaciju za snimanje filma:

“Otkuda mi baš u Zrenjaninu, pitate se, pa obilazili smo gradove po Vojvodini, Suboticu, Sremske Karlovce, bila je ideja da snimamo čak i u Beogradu, ali nas je fascinirala arhitektura iz doba Austrougarske koja je ostala sačuvana u gradskom jezgru Zrenjanina – rekao je naš mladi reditelj i istakao zahvalnost gradu i ljudima iz Narodnog pozorišta koji su ekipi pomogli uz svu neophodnu logističku podršku.

Grandiozna fontana sa skulpturom devojke koja pušta belog goluba, kao simbol oslobađanja, za tren je zbunila stanovnike Zrenjanina i prolaznike na centralnom gradskom trgu Slobode, o čemu su izvestili i mnogi mediji.

Jovan je to ovako objasnio:

“Fontana sa skulpturom devojke koja pušta belog goluba u let kao simbol oslobađanja, deo je scenografije za snimanje mog diplomskog  filma „Na margini“. Tema filma su ljudi sa posebnim potrebama, konkretno u filmu to je mala gluvonema devojčica koja prosi na trgu, a ovim filmom želimo da skrenemo pažnju upravo na tu populaciju i njihove potrebe.”

Direktor fotografije na ovom filmu je naš student Marko Bulajić, montažu potpisuje Aleksandar Milenković, a produkciju i organizaciju naše studentkinje Minja Jovanović i Milica Stanić.
Isidora Bulatović je drugi asistent režije, a Marija Antić fotograf na setu.

Film “Na margini” je kandidat za prestižne filmske festivale u zemlji i svetu.

Leave a comment