STUDENTI I PROFESORI AKADEMIJE U NOVOJ SERIJI “KRALJ” – LJUBA BULAJIĆ U ULOZI KRALJA ALEKSANDRA

 

Počelo je snimanje dugo očekivanog projekta “Kralj”, rađenog po romanu “Aleksandar od Jugoslavije” Vuka Draškovića, po scenariu i režiji Zdravka Šotre.

Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića igra Ljubomir Bulajić, dipl. glumac Akademije umetnosti u Beogradu.

 

Serija obuhvata period od završetka Velikog rata, do Aleksandrove smrti 1934. godine. Radnja prati kralja i njegove napore da stvori novu državu i naciju.

Ljuba Bulajić, koji je sa Zdravkom Šotrom već sarađivao u projektima “Nepobedivo srce”, “Šešir profesora Koste Vujića” i “Santa Maria della Salute” kaže da je ova uloga za njega do sada najveći izazov:

“Dosta sam našao o kralju Aleksandru pre ovog projekta, ali nedovoljno. Po mom skromnom mišljenju, Aleksandar je jedan od najvećih i najznačajnijih vladara koje je naša zemlja imala, a u udžbenicima istorije je nepravedno zapostavljen. Ovaj film, kasnije i serija, ima zadatak da ljudima približi neke činjenice koje se u udžbenicima ne mogu naći. Bio sam u prilici već da tumačim glavne uloge na televiziji i filmu, ali mislim da je ovo gotovo sigurno najveći izazov u dosadašnjoj karijeri”.

Priča o “kralju ujedinitelju” počinje kada se on kao tridesetogodišnjak vraća se iz Prvog svetskog rata u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine, a završava se atentatom, u Marselju, gde je pao kao prva žrtva fašizma u Evropi.

U projektu “Kralj” će se pojaviti veliki broj naših glumaca, među kojima su i naši prof. glume Tihomir Stanić i Milica Janketić, kao i naši studenti Ivana Zečević, Nataša Miovčić i Damjan Kecojević.

 

Serija od petnaest epizoda, koja će biti emitovana na kanalu Nova S, kao i igrani film, snimaće se tri meseca u Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj.

Leave a comment