“TAJNA GLUMAČKE IGRE PRED KAMERAMA”- MAJSTORSKE RADIONICE PROF. TIHOMIRA STANIĆA  31. OKTOBRA

 

Profesor glume Tihomir Stanić, počinje rad na novom predmetu i radionicama koje će držati za studente glume Akademije umetnosti u Beogradu, pod nazivom “Tajna glumačke igre pred kamerama”.

Prve u nizu Majstorskih radionica za naše studente glume III i IV godine studija, prof. Tika Stanić održaće u subotu, 31. oktobra 2020. godine, u Studiju kamere /Balkanska 21/, sa početkom u 11 časova.

U velikom intervjuu “Novostima”, u kojem je govorio o novoj ulozi u kojoj tumači Piksa, u “Ateljeu 212”, naš veliki glumac najavio je i radionice za studente glume Akademije umetnosti u Beogradu.

“Studentima bih želeo da približim nekoliko bitnih zanatskih stvari. Nema razlike između igranja u pozorištu, filmu i televiziji, samo je tehnologija drugačija. Evo, 31. oktobra ću imati prvi čas i znam tačno šta ću raditi: krenuću od toga kako počinje jedan snimajući dan i šta je najvažnije za mladog glumca, početnika.”

Kad se mladi glumac, nađe pred velikim zadatkom, prof. Tika Stanić ističe da je najvažnije da shvati da ima pravo na grešku,

“…da nije Bog, jer samo on ne greši, da ne očekuje da će ga bilo koja uloga upropastiti ili napraviti bitnim, da se koncentriše samo na ono što treba da odigra tog dana i ništa više od toga. Tada je na dobrom putu. Ne može se sebi spomenik zidati, ni planina premestiti. Nego kamenčić, po kamenčić. Onda, na kraju, nešto od toga bude. Svest o tome da čovek ima pravo da pogreši, uz radost igranja, stvaraju neophodnu opuštenost. S tim osećanjem se i postiže rezultat. Sve je kondenzovano i sabijeno u taj trenutak u kome se snima scena ili igra predstava. Biti spreman to je sve, što kaže Šekspir.”

U duodrami “Jedan Pikaso”n Džefrija Hačera (režija Erol Kadić), naš profesor je ponovo u ulozi slikara.

“Ova priča tiče se svih nas u svim vremenima i sistemima jer postavlja pitanje da li umetnost može da deluje i da išta učini u odnosu na politiku. Pikaso veruje da može, a verujem i ja, i često citiram u poslednje vreme reditelja Roberta Čulija. Pročitao sam u nekom njegovom intervjuu stav da pozorište i glumac, može mnogo više da učini za razvoj civilizacije nego što se obično misli. Rituali koji su iscrtani na pećinama (a to su igra i ples), dokaz su da čovek crta ono što bi želeo da se desi, odnosno izvodi u pozorištu i tako pokušava da deluje na stvarni život. Između ostalog, Pikaso kaže nacistima: “Nisam ja napravio Gerniku, vi ste je napravili. I nisam ja mislio da ću tako uništiti rat i spasti živote, već sam znao da će biti velika slika. I kad je ljudi budu gledali, setiće se zašto sam je napravio…”.

Celokupan intervju možete pročitati na portalu “Novosti” putem sl. linka https://www.novosti.rs/kultura/vesti/929176/svako-ima-pravo-pogresi-tihomir-stanic-kaze-teska-vremena-mogu-biti-inspiracija-samo-karikaturistima

Leave a comment