„ZAVOĐENJE UMA“ NOVA KNJIGA PROF.DR  IVE DRAŠKIĆ VIĆANOVIĆ

 

Neposredno pred ovogodišnji Sajam knjiga, iz štampe je izašlo „Zavođenje uma“, nova knjiga dr Ive Draškić Vićanović, prof. Akademije umetnosti u Beogradu.

„Zavođenje uma, Ogledi iz estetikeje zbirka eseja iz oblasti estetike i filozofije umetnosti u kojoj autorka predstavlja različite aspekte estetskog fenomena – od estetskog iskustva i recepcije, saznajnoj i vrednosnog statusa lepote i umetnosti, do promišljanja umetnosti i umetničkog dela.

 

 

Recenzenti naglašavju filozofsko-estetičko tretiranje savremenih tema, poput ponašanja i komunikacije, čiji oslonac prof. dr Draškić Vićanović pronalazi u čuvenoj renesansnoj bihevioralnoj tehnici, estetskom i antiestetskom u savremenoj kulturi, a čemu pristupa sa  pozicija estetičke kategorije igre i estetske dimenzije funkcionalnosti, od Homera do arhitekture 20. veka.

Starogrčki pojam psihologije, u čijem znaku se konstituišu prve teorije umetnosti, autorka prevodi kao „zavođenje uma“ da bi istakla upravo to magično, očaravajuće dejstvo estetskog.

U recenziji ovog dela, koji je izdalo „Dosije studio“ se navodi da na našem naučnom prostoru, na srpskom jeziku, ne postoji ovako obuhvatna, teorijski visoko postavljena i aktuelna zbirka estetičkih ogleda, koja istražuje ključne estetske fenomene od antike do danas.

Recenzenti „Zavođenja uma“ su ugledni  prof. dr Sreten Petrović, prof. dr Saša Brajović i prof. dr Nebojša Grubor.

Knjiga “Zavođenje uma, Ogledi iz estetike” nagradjena je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu!

Leave a comment