Završeno snimanje filma "Pored mene" Stevana Filipovića

Nakon velikog uspeha filmova “Šejtanov ratnik” i “Šišanje”, reditelj i scenarista Stevan Filipović je završio snimanje svog trećeg dugometražnog igranog filma “Pored mene”.
“Pored mene” je priča o odnosima grupe gimnazijalaca koji ostaju zaključani u školi jednu noć, bez mobilnih telefona i Interneta. Prvi put direktno upućeni jedni na druge, ovi mladi ljudi svoje prijatelje počinju da gledaju drugačijim očima, skidajući sloj po sloj predrasuda sa kojima su živeli i rasli do tog trenutka. Film se bavi i generacijskim jazom između učenika i profesorke istorije Olivere, koja na sve načine pokušava da im se približi i uspostavi bilo kakvu komunikaciju. Osim o generacijskim razlikama i obrazovnim metodama, film “Pored mene” progovara i o digitalizaciji komunikacije među mladima i njenim posledicama, nasilju u školama (fizičkom, verbalnom, digitalnom), problemima diskriminacije, kao i o temama empatijie, ljubavi i bliskosti.
Glavne uloge u filmu “Pored mene” tumače mladi glumci – studenti IV godine Glume Akademije umetnosti Beograd (klasa prof. Mirjane Karanović i asistenta Stevana Filipovića), kojima je ovo diplomski dugometražni igrani film. Profesorku Oliveru igra Hristina Popović, Mirjana Karanović tumači lik Svetlane, direktorke Gimnazije, a jednu od glavnih uloga igra i naš proslavljeni glumac Dragan Mićanović.
Scenario za film “Pored mene” potpisuju reditelj Stevan Filipović i Milena Bogavac; direktorka fotografije je Maja Radošević; izvršni producenti su Branislav Jević i Jasna Nikolić, a u snimanju filma je učestvovao i veliki broj studenata Akademije umetnosti – pored studenata Glume, šansu da sarađuju na realizaciji ovako velikog filmskog projekta dobili su i studenti Produkcije, Režije, Fotografije i drugih studijskih programa.
Film realizuje produkcijska kuća Hypnopolis, u saradnji sa Akademijom umetnosti Beograd i Omladinskom organizacijom Centar E8, a distributer filma je Mirius Tuck.

Film “Pored mene” zvanično je predstavljen na konferenciji za štampu koja je održana 30. januara 2014. godine u bioskopu Tuckwood Cineplex. Ovom prilikom je predstavnicima medija prikazan prvi tizer trejler za film, a javnosti su se predstavili glumci i filmska ekipa.

Pored mene

Pored mene

Pored mene

Pored meneDirektorka Svetlana (Mirjana Karanović)

Pored meneOlja (Hristina Popović)

Pored meneIsidora (Gorica Regodić)

Pored meneLazar (Slaven Došlo)

Pored meneGlumačka i autorska ekipa – prvi dan snimanja

Pored mene - logoLogo filma “Pored mene” (autor dizajna: prof. dr Aleksandra Jovanić)

Pored mene - konferencija za novinare

Pored mene - konferencija za novinare

Pored mene - konferencija za novinare

Pored mene - konferencija za novinare

Pored mene - konferencija za novinare

(Foto: Tamara Antonović)

Trejler za film “Pored mene”

Stevan FilipovićStevan Filipović je rođen 1981. u Beogradu. Zavrišio Treću beogradsku gimnaziju. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek FTV Montaža, sa prosečnom ocenom 9,6. Dobitnik stipendije grada Beograda, stipendije za razvoj naučno-umetničkog podmlatka i stipendije Republike Norveške.
Diplomski rad, dugometražni igrani film “Šejtanov ratnik” (Shaitan’s Warrior, 2006; scenario, režija, montaža i specijalni efekti) je bio najgledaniji srpski film te sezone. Dobitnik glavne nagrade Grossmann Film Festivala u Sloveniji, nagrade za scenario kao i FIPRESCI nagrade na festivalu u Vrnjačkoj Banji, tri nagrade na festivalu u Herceg Novom (specijalni efekti, scenografija, maska), specijalne nagrade i nagrade publike u Sopotu, učesnik Raindance Festivala u Londonu, zatim filmskih smotri i festivala u Sidneju, Vašingtonu, Maleziji, Brazilu, Kanadi… Od strane kritičara je ocenjen kao prekretnica i prvi srpski film koji je koristio digitalnu tehnologiju i moderne specijalne efekte.
“Šejtanov ratnik” je prikazan u WETA radionici za specijalne efekte na Novom Zelandu (WETA Workshop), na poziv petostrukog dobitnika Oskara®, Ser Ričarda Tejlora (Richard Taylor; “Gospodar Prstenova”, “Avatar”, “Hobit”, “King Kong”, “Narnija”, “Distrikt 9”).
Drugi film Stevana Filipovića “Šišanje” (Skinning, 2010; režija, scenario), politička drama o nasilju na stadionima, je bio najgledaniji film te godine sa skoro 80.000 gledalaca u bioskopima, i oko 2 miliona na TV premijeri (Prva).
“Šišanje” je dobilo glavnu i FIPRESCI nagradu na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, kao i specijalnu nagradu na Grossmann festivalu u Sloveniji. Nikola Rakočević je dobitnik nagrade za najbolju glavnu mušku ulogu za lik Novice na Cinema City festivalu u Novom Sadu, a Viktor Savić i Bojana Novaković za najbolju sporednu mušku ulogu (Relja), i najbolju stranu glumicu (Mina) na glumačkom Festivalu u Nišu. Film je dobitnik i nagrade za najbolju režiju i FIPRESCI nagrade na festivalu u Leskovcu. Nataša Vranješ je dobitnik godišnje nagrade srpskog FIPRESCI žirija za najbolju montažu. Učestvovao je na više od 20 međunarodnih filmskih festivala i smotri, uklljučujući Hamburg FF, RIFF (Italija), Raindance London, Cinepolitica 2012 (Rumunija), festival u Puli…
Film je svetsku pretpremijeru imao u Park Road studiju reditelja Pitea Džeksona (Peter Jackson) na Novom Zelandu, gde je dobio izrazito pozitivne kritike od strane autora i članova ekipe trilogije “Gospodar prstenova”, uključujući Ričarda Tejlora i Džejmija Selkirka (Jamie Selkirk, izvršni producent i montažer “Gospodara prstenova” i “King Konga”).
“Šišanje” je kao aktuelan društveno angažovani film bio okosnica šire kampanje protiv nasilja i fašizacije društva, i autori su učestvovali na brojnim tribinama i predavanjima širom Srbije. Film je bio prikazan u Skupštinama Srbije i Vojvodine, kao i u Parlamentu Velike Britanije (Portcullis House) i Univerzitetu u Oksfordu, posle čega su sledile javne debate.
Distribuiran u Engleskoj i Nemačkoj, nahsinhronizovan na ova dva jezika. Nemački distributer New KSM je autor DVD, Blu-ray i 3D izdanja filma (prvi srpski film konvertovan u 3D).
Ko-autor scenarija za film “Dobra žena” (A Good Wife, u pripremi), zajedno sa Mirjanom Karanović, koji je kao učesnik CineLink selekcije Sarajevskog festivala, osvojio prestižnu Arte nagradu za razvoj projekta. Film će režirati zajedno sa Mirjanom Karanović.
Reditelj i montažer pilot epizode serije “Urgentni centar” (ER, 2013, produkcija Emotion).
Autor priče, ko-scenarista (sa Minjom Bogavac) i reditelj dugometražnog igranog filma “Pored mene / Next to me” (snimanje novembar/decembar 2013).
Montažer je dugometražnog igranog filma “Klip” (Clip, 2012.), rediteljke Maje Miloš, koji je osvojio jednu od 3 ravnopravne glavne nagrade Tiger Award na Filmskom Festivalu u Roterdamu, Holandija, kao i brojne druge nagrade na filmskim festivalima u Srbiji i Evropi. Dobitnik godišnje nagrade srpskog FIPRESCI žirija za najbolju montažu 2012.
Montirao prvi srpski interaktivni film, Uberlife (2010).
Stevan Filipović piše za politički portal Peščanik (www.pescanik.net),  kao i za dnevne novine Danas (www.danas.rs , rubrika Brijanje).
Dobitnik nagrade za borbu protiv diskriminacije 2012, koju svake godine dodeljuje Koalicije protiv diskriminacije, u kategoriji javna ličnost godine. Nagradu dodelio Vensan Dežer, šef delegacije EU u Srbiji.
Zaposlen na Akademiji umetnosti kao asistent na predmetu Gluma, na klasi prof. Mirjane Karanović.

Leave a comment