Žiri nagrade “Nikola Milošević”, na čelu sa profesorkom AU Ivom Draškić, dodelio priznanje Jovanu Babiću

Žiri nagrade „Nikola Milošević”, koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, odlučio je da ovogodišnje priznanje dobije Jovan Babić za delo “Ogledi o odbrani” u izdanju Službenog glasnika.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: predsednica prof. dr Iva Draškić Vićanović, prof. dr Milo Lompar i prof. dr Dragan Prole, navodi se da je „reč o koherentnoj studiji o pojmu odbrane koji se osvetljava sa etičkog aspekta, aspekta moralne epistemologije, studiji koja, pri tom, zadire vrlo kompetentno i u oblast političke filozofije i filozofije prava.

Jovan Babić na izuzetno visokom teorijskom nivou analizira sasvim recentne fenomene našeg savremenog života”.

Dalje se navodi da “autor predstavlja u ovoj monografiji nešto što bi se moglo nazvati fenomenologijom zla i sa velikim poznavanjem materije, odgovorno, pažljivo i precizno, kroz prizmu krucijalnih etičkih kategorija, posmatra probleme identiteta, kako ličnog, tako i kolektivnog, problem secesije, pravednog rata, humanitarnih intervencija i političkih sankcija”.

Filozofska analiza visokog registra i studija koja, šelingovski rečeno, zahteva kako intelekt , tako i karakter koji ima moralnu visinu i moralnu energiju.

Jovan Babić je profesor etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu i gostujući profesor filozofije na Portland State University, SAD.

Autor je knjiga „Kant i Šeler”, „Moral i naše vreme”, i „Uvod u poslovnu etiku”, kao i brojnih članaka i studija u domaćim i stranim časopisima. Urednik je edicije „Primenjena etika” koju izdaje Službeni glasnik.

Nagrada “Nikola Milošević” uručena je u utorak, 12. februara, na svečanosti na kojoj će Radio Beograd 2 obeležiti 61 godinu postojanja.

Leave a comment